Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.02.2015.| 12:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije ostaje 8%

(Foto: I.Vukša)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8%, saopštava NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali da je to u najvećoj meri posledica uticaja faktora s privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su neočekivano nizak rast regulisanih cena, pad cena nafte i niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda. Takođe, u obzir su uzete izražene geopolitičke tenzije, kao i prisutne nestabilnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. To bi moglo za posledicu da ima povećanje averzije investitora prema riziku, usporavanje tokova kapitala i neizvesniji efekat preduzetih mera monetarne politike razvijenih zemalja, posebno Evropske centralne banke na ekonomski oporavak naših ključnih spoljnotrgovinskih partnera.

Izvršni odbor je konstatovao i da se negativni efekti poplava postepeno smanjuju, na šta upućuje oporavak ekonomske aktivnosti, posebno u industriji i građevinarstvu.

Detaljnije o faktorima koji su opredelili odluku o zadržavanju referentne kamatne stope biće reči na prezentaciji "Izveštaja o inflaciji – februar 2015", koji je na današnjoj sednici usvojio Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 12. marta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.