NavMenu

Najboljima i do pola miliona dolara - Akcelerator "StartLabs" pokrenuo novi fond za investiranje u 10 početničkih preduzeća

Izvor: eKapija Sreda, 11.02.2015. 16:06
Komentari
Podeli
Prvi akcelerator u Srbiji "StartLabs" najavio je prošle nedelje da pokreće drugi fond "StartLabs Ventures". Novi fond će investirati u 8 do 10 IT početničkih kompanija u narednih godinu dana u iznosu do 50.000 USD, uz mogućnost nastavka finansiranja u vrednostii do pola miliona dolara za najuspešnije kompanije u portfoliju, rekao je u razgovoru za "eKapiju" jedan od osnivača investicionog fonda za tehnološke startape, Voja Lalić.

"StartLabs" investira 50.000 USD, koji dolaze u dve faze, u Beogradu i San Francisku. Tom investicijom "StartLabs" stiče udeo u kompanijiji od 10 do 15% zavisno od konkretne sume koja se ulaže, kao i od faze u kojoj se nalazi kompanija i njen biznis.

- Inicijalna investicija "StartLabsa" je do 50.000 USD i u prvoj godini su svi startapi dobili tu investiciju, ali i kasnije su dobili investicije drugih fondova. Mi pratimo razvoj tog startapa i nakon tog početničkog perioda, jer želimo da budemo prisutni u njihovom daljem razvoju – objašnjava Lalić.

Prema rečima našeg sagovornika, startap zajednica je značajno napredovala na ovim prostorima u poslednje dve godine. U 2014. godini "StartLabs" je testirao tržište i naišli su na "plodno tlo".

- U prošloj godini smo se sreli sa 190 startapa. U našem akceleratoru ne postoji konkurs gde mi u jednom danu napravimo izbor. Kod nas je taj "konkurs" stalno otvoren, jer je to proces gde upoznamo osnivače startapa i pratimo njihov razvoj, i tokom vremena odlučujemo da li će startap ući u naš program. Tamo gde vidimo potencijal pomažemo i pre investiranja – ističe sagovornik našeg portala.

Ima i novca i ideja

Na pitanje da li u domaćoj startap zajednici nedostaje ideja ili investicija, naš sagovornik odgovara da ima i novca i ideja, ali nedostaje znaje da se te ideje u ranoj fazi razvoja pretoče u proizvod koji je potrošač spreman da plati.

Voja Lalić u razgovoru sa novinarkom "eKapije"Voja Lalić u razgovoru sa novinarkom "eKapije"
- To znanje o tom momentu izlaska proizvoda na tržište (go-to-market strategy) želimo da predstavimo široj publici na meetup-ovima koje organizujemo i tako prenesemo na mlade IT preduzetnike – najavljuje sagovornik "eKapije".

Najčešći problemi sa kojima se susreće IT preduzetnik prilikom pokretanja firme je da domaća administracija ne razume potrebe ove oblasti, i primenjuje principe koji važe za firme koje već posluju što često usporava i ograničava mlade preduzetnike. Međutim, kako navodi Voja Lalić, startapi u okviru progama "StartLabs" nemaju birokratske prepreke, jer je ovaj akcelerator usvojio dobre prakse iz Kalifornije.

- Znanje o plasiranju proizvoda na tržište je ono što najviše treba startapima u regionu, a kapital se nađe i birokratske prepreke se prevaziđu – smatra Voja Lalić dodajući da Srbija i region imaju puno talentovanih mladih preduzetnika.

- Ono što je potrebno u radu sa njima je usmeriti njihov talenat i znanja kako bi stvorili poslovne ideje. "StartLabs" omogućava rad sa mentorima iz San Franciska, Londona i Berlina koji su investitori ili vlasnici uspešnih firmi,imaju široko iskustvo u vođenju poslovanja i mnogobrojne investicije iza sebe – zaključujeLalić.

Još jedan domaći startap u "StartLabs"-u

"StartLabs" u svom programu ima četiri startapa - "Business Exchange", "CaseTrek" , "CarLock" i "Loyalis". Portfolio "StartLabs" tehnološkog akceleratora bogatiji je za još jednu startap kompaniju - "Mango Coinz". Reč je o aplikaciji koja je još u beta verziji, a njeni osnivači kažu da je reč o ostvarivanju zarade za vreme bavljenja fizičkom aktivnošću.

Program "StartLabs"-a otvoren je tokom cele godine, a sve kompanije koje bi želele da se pridruže mogu da apliciraju na zvaničnom sajtu www.startlabs.co.

Irina Milošević

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.