NavMenu

Nafta stiže na 73 USD do 2020.

Izvor: Beta Utorak, 10.02.2015. 12:17
Komentari
Podeli
Cena nafte trebalo bi da poraste postepeno sa oko 50 na 73 USD po barelu do 2020. godine jer je za sada slaba tražnja zbog loše privredne dinamike u svetu.

- Tržište bi relativno brzo trebalo da se oporavi, ali će oporavak biti relativno ograničen, sa cenama koje će se stabilizovati na višim nivoima od sadašnjih, ali biće daleko ispod cena u poslednje tri godine - navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Očekuje se da će cena nafte ove godine dostići 55 USD, a 73 USD 2020. godine, navela je agencija uz ocenu da je to "novo poglavlje" na tržištu nafte koje se "promenilo" jer je ponuda veća, a tražnja manja.

Kao reakcija na ovaj izveštaj, cene nafte su danas pale.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 74 centa na 52,12 USD, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 77 centi na 57,57 USD, prenosi agencija Frans pres.

Cena sirove nafte skočila je poslednjih dana posle pada za 60% od juna pod kombinovanim efektom slabe tražnje i ogromne ponude, posebno zbog proizvodnje nafte iz škriljaca.

Tržište se sada oblikuje po očekivanom srednjeročnom padu proizvodnje nafte, kao rezultat smanjenih investicija naftnih kompanija koje se nose s niskim cenama koje su ugrozile njihove profitabilne projekte.

Tokom narednih godina, očekuje se lagano povećanje potražnje u odnosu na ponudu, zbog čega će cena rasti, ali će potrošnja biti slabija zbog slabe ekonomske dinamike u svetu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.