NavMenu

EUTeam, prvi srpski klaster za ekologiju i urbani razvoj - da li se ovde ljudi mogu udruživati otvorena srca ?

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.05.2007. 11:48
Komentari
Podeli

Dragana BigaDragana Biga
(osnivači : Dragana Biga, Evica Rajić i Verko Trifunović)

EUTeam je klaster malih urbanističkih privatnih kompanija. Obuhvata osnovne delatnosti - ekologiju, urbani razvoj i konsalting.

Koncept klasteringa je u svetu ne samo decenijama primenjen, već je u mnogim zemljama i ključan oblik organizovanosti, jer je u potpunosti prilagođen današnjoj, informatičkoj civilizaciji. Na žalost, do danas u Srbiji ne postoji zakon o klasterima, tako da je EUTeam bio prinuđen da se organizuje po postojećim propisima, kao oblik poslovne grupe.

Početak je bio skroman, jer je na skupu malih urbanističkih institucija u Araanđelovcu, koji je održan marta 2006, predlog saradnje potpisalo samo tri mala preduzeća. (Bisk Kragujevac koju zastupa Veroljub Trifunović, Arhiplan Aranđelovac koju zastupa Dragana Biga i Ecologica Urbo Kragujevac, koju zastupa Evica Rajić )

Proširenje klastera ide relativno usporenim ritmom, jer su urbanisti i ekolozi uglavnom iznenađeni ponuđenim modelom, a, što je vrlo interesantno, mnogi nisu ni čuli za pojam klaster. Sa druge strane, Ministarstvo za privredu ima izgrađen koncept podrške razvoju klastera. Neke velike stručne institucije su prihvatile partnerstvo sa klasterom, a. fakulteti -takođe.

Usvojena Strategija razvoja opredeljuje da EU TIM u srednjeročnom periodu ne obuhvata više od 12 članova. Tri su osnivači, tri- istraživačke i obrazovne institucije, a šest su uglavnom male privatne kompanije. Naravno-korekcije su moguće u skladu sa poslovnim opolnostima.

Klaster omogućava nezavisnost i odgovornost za sopstveni rezultat. Istovremeno: Omogućava saradnju na većim projektima.

Zajednički rad daje rezultate, Stekli su klijente širom Srbije, dograđuju mrežu članova i saradnika, rade na ostvarivanju strateške saradnje u regionu ( Bugarska, Češka, Slovenija, Republika Srpska.....).

Hijerarhije u EUTeam-u nema. Sve odluke se donose konsenzusom. U tročlanom bordu postoje odgovornosti:

- arh. Dragane Bige, za finansije;

- g.đe Evice Rajić, za ljudske resurse;

- prof. Veroljuba Trifunovića, za razvoj.

Dragana BigaDragana Biga

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.