NavMenu

Osam mogućih lokacija za zgradu Beogradske opere, 35.000 m2, 70-120 mil EUR, tender u jesen 2005

Izvor: Novosti Četvrtak, 02.06.2005. 12:29
Komentari
Podeli


Beograd bi u narednih pet godina trebalo da dobije monumentalnu i dugo čekanu zgradu gradske opere. Zdanje će imati najmanje 35.000 m2, a najveća sala će moći da primi 1.500 gledalaca. Održavanje ovakvog objekta godišnje će koštati od 10-15 mil EUR, pa se razmišlja i o oko 20.000 m2 komercijalnog prostora. Izdavanje bi pokrilo deo troškova.

Opera bi mogla da nikne na jednoj od osam razmatranih lokacija. U «užem» izboru su prostor oko Hotela «Bristol», deo Ušća ispred Muzeja savremene umetnosti i plac između Palate Federacije i Palate «Ušće». O lokacijama će se razgovarati za desetak dana. Među tih osam su još i Trg Republike koji nije dovoljno veliki za ovaj objekat, ali će se ipak još proučavati. Razmišlja se o prostoru oko pumpe «Dejton», ali i o levoj i desnoj obali savskog amfiteatra.

Međunarodni konkurs za idejno rešenje opere planira se za jesen 2005, a očekuje se da bi pripreme za izgradnju počele krajem 2006. godine. Grube procene govore da ovako zamišljena opera koštati od 70-120 mil EUR. Gradnju budućeg nacionalnog ponosa trebalo bi da zajednički finansiraju Grad i Republika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.