Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 05.02.2015.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministarstvo zdravlja vraća savetovališta za dijabetičare

(Foto: Rajko Karišić)
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije krajem prošle godine ponovo je uvelo u rad primarnih zdravstvenih ustanova posebne savetovališne jedinice za pacijente sa šećernom bolešću, odnosno savetovališta za dijabetes. Otvaranjem savetovališta u domovima zdravlja pacijenti koji boluju od šećerene bolesti od lekara specijalizovanih za savetovališni rad moći će da dobiju sve informacije o bolesti i terapiji, pravovremenu negu i higijensko-dijetetske savete, a sve u cilju ranog otkrivanja, dobre kontrole i sprečavanju razvoja komplikacija ove hronične bolesti.

U okviru obnavljanja savetovališta, pokrenut je pilot projekat za dijabetes u dva Doma zdravlja (Čačak i Savski Venac-Beograd), a pod pokroviteljstvom Republičke stručne komisije za dijabetes i Ministarstva zdravlja, s primarnim ciljem uvida u kontolu dijabetesa kod reprezentativnog uzorka pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji se već nalaze na oralnoj terapiji. Merenjem glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) iz kapilarne krvi kod hiljadu pacijenata dobiće se bolji uvid u to da li se kod pacijenata postiže dobra kontrola bolesti, odnosno da li im odgovara postojeća oralna terapija

Uređaji i testovi uz pomoć kojih će se obavljati merenja HbA1c obezbeđeni su donacijom farmaceutske kompanije "Merck Sharp and Dome", a rezultati projekta treba da ukažu na uspešnost u regulaciji šećera u krvi, kao i mogućnosti poboljšanja dijagnostike na nivou primarne zdravstvene zaštite u cilju bolje kontrole bolesti. Na osnovu rezultata mogu se u drugoj polovini 2015. očekivati i nove smernice u radu savetovališta za dijabetes.

Savetovališta za dijabetes delimično su opstala u Vojvodini, a bez prekida rade u domovima zdravlja u Novom Sadu. To, ipak, nije bilo dovoljno. te je Pokrajinska vlada pokrenula projekat povratka savetovališta u vojvođanske domove zdravlja. Kako je na nedavnoj konvenciji povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti rekao potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin, od 45 opština u Vojvodini, još samo 8 nema savetovalište za dijabetičare, a cilj je da se u narednom periodu savetovališta otvore i u tim opštinama.

Vojvodina je region s najvećim rizicima za dobijanje dijabetesa, zbog načina ishrane, kao i drugih uzroka. S druge strane, postoji i veliki broj onih koji ne kontrolišu zdravlje, što dovodi do rizika da se dijabetes ne otkrije na vreme.

Zbog opšteg teškog ekonomskog stanja i ukidanja savetovališta za dijabetičare koji su postojali u svim domovima zdravlja, situacija je izuzetno teška, reči su Ernea Lazara, predsednika Saveza društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti. Kako je istakao, ukoliko se odmah ne preduzmu efikasne mere prevencije i edukacije celokupnog stanovništva, imaćemo ne samo povećane zdravstvene probleme nego i povećane finansijske izdatke za lečenje teških zdravstvenih komplikacija koje neblagovremeno otkriveni dijabetes i neregulisani otkriveni dijabetes izazivaju. Povratak savetovališta uliva nadu da se stvari pokreću s mrtve tačke.

Trećina dijabetičara sa komplikacijama

Prethodnih godina broj obolelih od dijabetesa je povećan, pa je danas u Srbiji 8,5 odsto stanovništva obolelo od te bolesti. U Vojvodini je do sada registrovano 270 hiljada dijabetičara. Međutim, posebno zabrinjava podatak da na jednog obolelog postoji po jedna osoba koja ne zna da ima šećernu bolest, te da kod jedne trećine osoba koje su otkrile da imaju dijabetes, već postoje komplikacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.