Izvor: eKapija | Utorak, 03.02.2015.| 16:06

Počela izgradnja "Vetroparka Kula" - "MK Fintel Wind" ulaže 15 mil EUR

"MK Fintel Wind", zajednička kompanija italijanskog "Fintel Energia Spa", javnog preduzeća prisutnog na italijanskoj berzi i "MK Group d.o.o", započela je izgradnju vetroparka u blizini Kule, instalisane snage 9,9 MW, a završetak radova se očekuje do 31. oktobra 2015. godine.

Postrojenje, koje se sastoji od tri vetrogeneratora "Vestas" visine 178 metara, proizvodiće 27.000.000 Kwh (kilovat sati) zelene engergije, što je dovoljno za potrebe blizu 8.000 domaćinstava. Kompanija "MK Fintel Wind" je uložila blizu 15 mil EUR u projekat izgradnje "Vetroparka Kula".
Pokretanjem ovog projekta posao će dobiti 50 radnika, a uskoro će početi i izgradnja drugog vetroparka, ukupne vrednosti 11 mil EUR. Nalaziće se u okolini Vršca i snabdevće zelenom energijom oko 5.500 domaćinstava.

- Nakon nekoliko godina čekanja neophodnih dozvola, izražavamo zadovoljstvo što će ova "greenfield" investicija biti realizovana u Srbiji, koju smatram svojim drugim domom - izjavio je Ticiano Đovaneti (Tiziano Giovanetti), izvršni direktor kompanija "Fintel Energia Spa" i "MK Fintel Wind".

- Imamo ambiciozan razvojni program, dodatne projekte koje planiramo da realizujemo u narednom periodu i veliki broj stranih investitora koji su zainteresovani za partnerstvo sa nama. Realizacija projekta izgradnje Vetroparka "Kula" je značajna jer želimo da pokažemo da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo da je moguće, već možete biti i uspešno - dodao je on.

Kompanija "MK Fintel Wind", osnovana 2007. godine, jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom "zelene energije" pomoću vetroelektrana i solarnih panela, a trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 MW.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.