NavMenu

Uskoro tender za izgradnju mosta do Ribarskog ostrva u Novom Sadu

Izvor: Radio 021 Ponedeljak, 02.02.2015. 13:24
Komentari
Podeli
Novi Sad će ove godine početi gradnju pešačko-biciklističkog mosta koji će povezati Sunčani kej i Ribarsko ostrvo, saznaje 021.rs.

U Zavodu za izgradnju grada Novi Sad (ZIG Novi Sad) su potvrdili da će u narednom periodu biti raspisana javna nabavka za izgradnju pešačko-biciklističkog mosta, nakon čega će se znati svi detalji ove investicije.

U ZIG-u su za 021.rs naveli da dok se ne završi ovaj postupak neće biti poznata vrednost investicije. S druge strane, u budžetu grada je navedeno da je za granju ovog mosta planirano oko 115 miliona dinara.

Most će se graditi četiri godine nakon arhitektonskog konkursa. Prema pobedničkom radu novi most koji će povezati Kej i Ribarac, biće izgrađen na sedam stubova na šipovima i konzolama.

Arhitektonsko rešenje predviđa da konstrukcija mosta bude u kombinaciji čelika i limova sa mogućnošću postavljanja solarnih panela duž ograde koji bi se koristili za zagrevanje hodne podloge zimi, kako ne bi dolazilo do smrzavanja.

- Most će biti širok od 5,5 do 7,5 metara na vidikovcu, središnjem delu i najvišoj tački prelaza, a dugačak 270 metara i minimalne visine od 9 metara što je propisano Dunavskom konvencijom o plovnom putu.

Ispod mesta će nesmetano prolaziti brodovi koji ulaze u brodogradilište, a takođe i brodovi Rečne flotile Vojske Srbije. Konstrukcija će biti u mogućnosti da izdrži prelazak manjih motornih vozila, ali samo u iznimnim situacijama, jer je to prvenstveno pešačko-biciklistički most.

Očekuje se da će most svojim atraktivnim izgledom postati jedno od obeležja Novog Sada i samim tim doprineti povećanju turističkih potencijala grada, a njegovom izgradnjom podstaći će se i razvoj popularnog Ribarca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.