Izvor: B92 | Ponedeljak, 02.02.2015.| 09:03

Za projekat Univerziteta u Novom Sadu 29 mil EUR - Evropa finansira ANTARES

(Foto: vojvodina.gov.rs)
Nakon izuzetnog uspeha Sofije Stefanović, koja je osvojila prvi ERC grant među srpskim naučnicima, iz Brisela je stigla vest da je Srbija dobila i prvi "Teaming" projekat.

Od 169 predloženih projekata, finansiranje je dobilo samo dvadesetak iz svih delova Evrope, a među njima se po prvi put našao i jedan konzorcijum na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu koji je predložio projekat pod nazivom ANTARES.

Zahvaljujući značajnim evropskim sredstvima iz "Teaming" programa, konzorcijum je dobio priliku da razvije savremeni naučni centar u Novom Sadu. Predviđeni budžet projekta u prvoj fazi je 433.720 EUR, a u drugoj čak 29 mil EUR.

Šefovi ovog projekta su profesorka Vesna Bengin-Crnojević i profesor Vladimir Crnojević sa Univerziteta u Novom Sadu, koji su osnivači istraživačkog centra "BioSense".

- Meni ovaj rezultat vraća veru da se mnogo toga može uraditi i u Srbiji - rekla je za portal "Elementarijum" koordinatorka projekta, dr Vesna Bengin-Crnojević, neposredno nakon što su stigle dobre vesti od Evropske komisije.

Njen tim će u prvoj fazi izraditi biznis plan, da bi potom pokušali da osvoje i sredstva za izgradnju.

Projekat pod nazivom ANTARES (Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Security) ima za cilj da postojeći "BioSense" centar na Univerzitetu u Novom Sadu pretvori u Evropski centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane.

- ANTARES predviđa dugoročnu i uzajamno korisnu stratešku saradnju, kako bi region krenuo put inovativnog napretka - navodi se u predlogu projekta ANTARES.

Pored novosadskog centra "BioSense", partneri na projektu su DLO (Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek) iz Holandije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Program "Teaming" je jedan od instrumenata novog evropskog programa finansiranja Horizont 2020. Projekat se odobrava i realizuje tokom dve faze.

Najuspešnijim kandidatima iz prve faze odobravaju se sredstva u visini od 200.000 do 500.000 EUR za izradu detaljnog biznis plana, koji će ilustrovati potencijal budućeg naučnog centra.

Projekti sa najkvalitetnijim biznis planom, u okviru faze dva, osvajaju sredstva za osnivanje novog ili unapređivanje postojećeg naučnog centra. Sredstva za ovu fazu dodeljuju se u visini od 15 ili čak 20 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.