Izvor: Politika | Nedelja, 01.02.2015.| 16:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi simfonijski orkestar u Beogradu

Novi simfonijski orkestar "Makris", pod upravom dirigenta i čembaliste Predraga Goste, sinoć (31. januara 2015. godine) je u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca priredio inauguracioni gala koncert. Na prvom koncertu ovog orkestra ljubitelji klasike uživali su u "Romeu i Juliji", "Finlandiji", "Fantastičnom valceru", "Rumunskim narodnim igrama" i drugim delima poznatih autora evropskog i ruskog romantizma. Muzičari su izveli kompozicije Čajkovskog, Glinke, Sibelijusa, Bramsa, Elgara, Griga i Bartoka, a Gostin orkestar prvi put pred publikom u Srbiji je svirao i dela grčko-američkog kompozitora Andreasa Makrisa.

Audicije za ovaj orkestar, koje je priredila Nova beogradska opera, održane su u oktobru i novembru prošle godine, a orkestar je prve probe imao protekle nedelje.

Dirigent simfonijskog orkestra "Makris" rođen je u Beogradu, a obrazovao se u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Gosta je dirigovao Ruskim nacionalnim orkestrom iz Moskve, vašingtonskom Nacionalnom filharmonijom, orkestrom Ermitaža, Londonskim simfonijskim orkestrom... Osnovao je i Baroknu akademiju na kojoj podučava mlade muzičare. Kako je Predrag Gosta uoči koncerta najavio, orkestar "Makris" će izvoditi simfonijsku i opersku muziku i nastupaće uglavnom jednom mesečno.

Sinoćni koncert na Kolarcu priređen je uz podršku Beogradske filharmonije i američke fondacije "Makris".

Karte za inauguracioni gala koncert, kao i nedavno za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prodavane su po simboličnoj ceni, kako bi što više sugrađana uživalo u još jednom kulturnom događaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.