Izvor: eKapija | Petak, 30.01.2015.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Apelacioni sud presudio - Novosadski "Dnevnik" ne pripada kompaniji "Dnevnik holding"

Privredni apelacioni sud po drugi put je ukinuo presudu prvostepenog suda u Novom Sadu, a po tužbi kompanije "Dnevnik holding" protiv "Dnevnik Vojvodina press" -a (DVP), saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

"Dnevnik holding" tužio je 2010. godine DVP, preduzeće čiji su osnivač, da nema pravo da izdaje jedini dnevni list na srpskom jeziku u Vojvodini - "Dnevnik", zbog čega je prvobitno sa "Westdeutsche Allgemeine Zeitung" (WAZ) i osnovao firmu.

- Iz potpuno nejasnih pobuda "Dnevnik holding" je tužio sopstveno preduzeće da nema pravo da izdaje list i kao vrednost spora naveo 5,5 mil EUR. Ovo je proizvelo fantomske troškove advokata i sudskih taksi. Imajući u vidu da ova tužba nije jedina koju je "Dnevnik holding" izgubio od DVP-a, kada se sračuna, oni nama duguju 60 miliona dinara - navodi za UNS direktor DVP-a Dušan Vlaović.

Direktor DVP-a navodi da, iako je spor rešen u korist ovog preduzeća, oni nemaju načina da dugove naplate.

- U DVP-u se pitamo - ko će ovu zabavu da plati i na čiji račun će to ići? Nemoguće je naplatiti ove dugove, jer je "Dnevnik holding" u restruktuiranju - kaže Vlaović i dodaje da DVP ne bi imao više nijedan problem kada bi imao 60 miliona dinara.

Vlaović navodi da su za ceo proces protiv DVP-a odgovorna bivša rukovodstva kompanije "Dnevnik holding".

- Sve su to radili bivši direktor "Dnevnik holding-a" Savo Dobrabić, predsednik Upravnog odbora Zlatimir Momirov, tadašnja sekretarka za informisanje u Vladi Vojvodine Ana Tomanova Makanova, njena zamenica Nada Maksimović i kasniji direktori "Dnevnik holding-a" Jasmina Mašulović i Tanja Brdar - kaže Vlaović.

DVP je preduzeće koje je osnovano 2003. godine, a 55% vlasništva u njemu je imao nemački medijski koncern WAZ dok je 45% vlasništva ostalo u rukama firme "Dnevnik holding", čiji je osnivač Skupština Vojvodine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.