NavMenu

Budžetski deficit u 2014. godini 176,4 milijardi dinara

Izvor: Tanjug Petak, 30.01.2015. 15:18
Komentari
Podeli
Deficit republičkog budžeta Srbije u 2014. godini, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosio je 176,4 milijardi dinara, a na mesečnom nivou - u decembru, dostigao je 26,9 milijardi dinara.

Konačni podaci o prihodima, rashodima i rezultatu biće poznati nakon izrade završnog računa budžeta Republike, navelo je Ministarstvo finansija na svojij internet stranici, i podsetilo da preliminarni izveštaj ne uključuje prihode i rashode indirektnih korisnika budžeta, koji će biti obuhvaćeni završnim računom.

Prema objavljenom izveštaju, u prošloj godini ostvareni su prihodi u iznosu od 881,1 milijarde dinara, što je za 16,8 milijardi dinara više od iznosa predviđenog rebalansom, a rashodi su bili 1.057 milijardi dinara, ili za 31,6 milijardi dinara manje od plana.

Ostvarenje prihoda je bolje od planiranog zahvaljujući visokim prihodima po osnovu PDV-a i neporeskim prihodima u četvrtom kvartalu. Bolja naplata domaćeg PDV, visok priliv PDV po osnovu uvoza i povraćaji koji su bili niži od planiranih, rezultirali su većim prihodom po osnovu ovog poreza za 11,5 milijardi dinara u odnosu na iznos koji je predviđen rebalansom.

U decembru su ostvareni prihodi u iznosu od 92,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 76,5 milijardi dinara, a neporeski 15,2 milijarde dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,8 milijardi dinara.

Pored dobrog ostvarenja PDV, značajan prihod zabeležen je po osnovu akciza usled formiranja zaliha akciznih proizvoda. Po osnovu akciza je ostvareno 28,5 milijardi dinara.

Kod poreza na dobit došlo je do oporavka, nakon novembarskog slabijeg rezultata uzrokovanog visokim povraćajima.

Porez na dohodak je, kao i svake godine, ostvario najbolji rezultat u decembru s obzirom na isplate "trinaeste plate", bonusa, nagrada i ostalih jednokratnih plaćanja karakterističnih za kraj godine.

Veliki iznos neporeskih prihoda u decembru ostvaren je zahvaljujući plaćanju zaostalih obaveza preduzeća po osnovu taksi i naknada.

Na rashodnoj strani došlo je do manjeg izvršenja u odnosu na rebalans u iznosu od 31,6 milijardi dinara, što je najizraženije bilo kod rashoda za kupovinu robe i usluga i kapitalnih izdataka usled kratkih rokova za proces sprovođenja javnih nabavki.

Rashodi budžeta u decembru 2014. godine izvršeni su u iznosu od 119,5 milijardi dinara, navedeno je u saopštenju. Rashodi su sezonski najviši u decembru, što se naročito odnosi na subvencije, kupovinu roba i usluga, kapitalne rashode i izdatke za budžetske pozajmice.

Značajan deo rashoda je izvršen po osnovu plaćanja zaostalih obaveza budžetskih korisnika (docnji), tako da je kod rashoda za kupovinu robe i usluga plaćeno 4,3 milijarde dinara, a na strani subvencija je po istom osnovu plaćeno 10 milijardi dinara.

Viši nivo rashoda za socijalnu zaštitu rezultat je isplate sredstava za socijalni program zaposlenih u preduzećima u procesu restrukturiranja.

Manji iznos rashoda za zaposlene je posledica smanjenja plata kod budžetskih korisnika, u sklopu primene mera fiskalne konsolidacije. Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja iznosili su 22 milijardi dinara od čega se najveći deo odnosi na penzije i iznosi 15 milijardi dinara.

Deficit konsolidovanog bilansa države u 2014. godini iznosi 187,5 milijardi dinara, dok je u decembru ostvaren deficit u iznosu od 44 milijarde dinara. Ukupni deficit konsolidovanog sektora države izražen u procentima iznosi 4,8% BDP-a. Fiskalnom strategijom za 2014. godinu sa projekcijama za 2015. i 2016. godinu, kao i originalnim budžetom za 2014. godinu predviđen je deficit od 218,9 milijarde dinara, odnosno 5,6% BDP.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.