NavMenu

Olakšice za poslovanje privrednika - Uprava carina u Kraljevu predstavila novine i pojednostavljene postupke

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.01.2015. 16:04
Komentari
Podeli
Sa skupa u Kraljevu (Foto: carina.rs)Sa skupa u Kraljevu
Povodom 50 godina postojanja carinarnice Kraljevo, u Regionalnoj privrednoj komori Kraljeva danas je počelo obeležavanje ovog značajnog jubileja skupom na kome su se stručnjaci Uprave carina obratili privrednicima tog kraja, objavljeno je na sajtu Uprave carina.
Zahvaljujući primeni pojednostavljenih postupaka, carina je uspela da olakša poslovanje privrednicima i da omogući efikasnije poslovanje kompanija. Dobrobiti uvođenja ovih postupaka su mnogobrojne: smanjenje troškova, brži obrt kapitala, uspostavljanje kvalitetne interne kontrole i usaglašavanje naše zakonske regulative i prakse sa regulativom EU.

U okviru skupa održana su dva predavanja: "Novine u carinskom poslovanju" i "Primena sporazuma o slobodnoj trgovini". Tokom prvog predavanja, Veselin Milošević, pomoćnik direktora Uprave carina u Sektoru za carinske postupke i procedure, govorio je o pojednostavljenim postupcima i primeni Novog kompjuterizovanog tranzitnog postupka.

- Uvođenjem pojednostavljenih postupaka carina Srbije želi da doprinese razvoju naše privrede i da prilagodi svoj rad njenim potrebama. Ti postupci bi trebalo da predstavljaju značajan stimulans za kompanije koje bi zahvaljujući ovim novinama trebalo višestruko da uvećaju izvoz, uštede vreme, smanje troškove poslovanja i time postanu konkurentnije na tržištu - istakao je Milošević.

Veliko ineteresovanje privrednika vlada i za primenu Sporazuma o slobodnoj trgovini. Svoje znanje i iskustvo u vezi sa primenom Sporazuma, privrednicima u kraljevačkoj Privrednoj komori preneo je Aleksandar Pajić, rukovodilac grupe za preferencijalno i nepreferencijalno poreklo robe.

- Pojedini privrednici u Srbiji se na površan način bave izvozom, bez analiza koje je potrebno uraditi pre odluke o izvozu. Firme koje imaju dobro organizovano poslovanje i službenike zadužene za praćenje procedura u vezi sa pravilima o poreklu robe, uglavnom nemaju probleme prilikom izvoza - naglasio je Pajić.

- Srbija jedina zemlja koja ima sporazum sa Carinskom unijom - Rusija, Belorusija, Kazahstan i to joj omogućava velike izvozne prednosti, jer je reč o tržištu od 200 miliona ljudi, gde Srbija gotovo sve domaće proizvode može da izvozi bez carina, čime su oni automatski daleko konkurentniji u odnosu na one iz drugih država - dodao je Pajić.

On je zaključio da je neophodno da privrednici osmisle plan i strategiju za izvoz na to tržište, jer su uslovi za dobijanje potvrde o poreklu robe striktno propisani sporazumom između zemalja Carinske unije i razlikuju se od panevropskih pravila.

Na veliko zadovoljstvo okupljenih privrednika, stručnjaci Uprave carina su izrazili spremnost da kada god je to potrebno pomažu preduzetnicima u tumačenju propisa, jer se samo sinergijom državnih organa, asocijacija i privrednika mogu pronaći konkretna rešenja za unapređenje domaće privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.