NavMenu

Niški "Jugo-Impex" reciklirao 10.000 tona elektronskog otpada u 2014.

Izvor: Beta Sreda, 28.01.2015. 11:49
Komentari
Podeli
Jedna od vodećih domaćih kompanija za reciklažu, "Jugo-Impex" reciklirala je prošle godine u svojoj fabrici u Nišu gotovo 10.000 tona elektronskog i električnog otpada.

U "E-reciklaži" je, između ostalog, iz 120.000 frižidera bezbedno izvučeno 15 tona freona.

Direktor "E-reciklaže" Ninoslav Milenković rekao je Agenciji Beta da je ta količina recikliranog elektronskog i električnog otpada skoro identična kao i 2013. godine.

- Zadovoljni smo jer je prošla godina za nas, kao i za sve reciklere u Srbiji, bila veoma teška zbog kašnjenja nadoknada za reciklažu opasnog otpada - izjavio je Milenković.

Podsetio je da su preduzeća koja se bave reciklažom, nadoknade za otpad koji su reciklirala 2013. godine, dobila tek krajem 2014. godine.

- Taj novac nam je bio dovoljan samo da isplatimo kredite koje smo koristili zbog kašnjenja nadoknada iz državne kase. Nadoknade za otpad koji smo reciklirali u 2014. godini, tek treba da dobijemo - kazao je Milenković.

Po njegovim rečima, recikleri očekuju da Srbija ove godine formira fond u koji će svi koji zagađuju životnu sredinu, uplaćivati eko-takse.

- Iz tog fonda bi se isplaćivale nadoknade reciklerima i time bi se obezbedio izvestan rad i razvoj celokupne reciklažne industrije - rekao je Milenković.

On je istakao da "E-reciklaža" planira da, ukoliko se obezbede adekvatni uslovi za rad reciklera, ove godine nabavi novu opremu koja će omogućiti "dublju reciklažu", odnosno dobijanje gotovih proizvoda od materijala koji se sada šalju na obradu.

Milenković je podsetio da je na skupu reciklera iz celog sveta koji je nedavno održan u Salzburgu, "E-reciklaža" predstavljena kao jedan od tri primera dobre prakse sa područja centralne i istočne Evrope.

Za novootvoreno postrojenje za preradu elektronskog i električnog otpada, niški "Jugo-Impex" je poneo priznanje "Aurea 2013" za društvenu korisnost, koje dodeljuje naš portal.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.