Izvor: Glas javnosti | Subota, 19.05.2007.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Žestoki" uslovi na tenderu za nabavku 1.100 vagona za potrebe "Železnica Srbije"

(Foto: b)

"Železnice Srbije" objavile su tender za nabavku 1.100 novih vagona, pod uslovima koji realno isključuju domaću ponudu, a projekat koji finansira Evropska banka za obnovu i razvoj.

Nedavno je i Privredna komora Srbije reagovala izjavom da "srpska preduzeća to nisu zaslužila", a nannepremostiviji uslov za učešće na tenderu je finansijsma moć ponuđača.

Ni udruživanje u domaći konzorcijum neće pomoći, jer proizvođači moraju da imaju minimalni godišnji prihod od 30 mil EUR i obim proizvodnje 100-200 vagona po seriji.

Vojislav Maksimović, pomoćnik direktora Fabrike vagona Kraljevo naglašava da domaća preduzeća nemaju veće prihode od nekoliko miliona evra godišnje, a prema njegovim rečima, tender je takav da će pojedine vrste vagona moći da obezbede samo "Siemens" ili "Bombardje". Zato su domaći proizvođači usmereni da sklopaju aranžmane sa stranim proizvođačima, a Fabrika vagona trenutno pregovora sa "Tatra vagonima" iz Slovačke.

"Goša" je u nešto boljoj poziciji jer će nastupiti sa svojim vlasnikom, proizvođačem vagona "Žos" iz slovačkog grada Trnave.

Tomislav Stefanović iz "Goše" naglašava da su "Železnice" podelile tender na 5 lotova, što omogućava da se konkuriše samo za neki od lotova, a u zavisnosti od toga za koji deo tendera se firma prijavljuje, potrebno je da ima od 16-24 mil EUR prihoda u poslednje tri godine. Konkurisanjem za više lotova, sabiraju se traženi prihodi za svaki lot, što može da dovede do toga da se od ponuđača traži da ima i po 50-60 mil EUR prihoda

EBRD i "Železnice" su propisali i drugi uslov, koji, po Stefanoviću, "nije dobar", jer iako Zakon o javnim nabavkama predviđa da ponude domaćih ponuđača u startu dobiju 20% povoljniju ocenu, to ovde nije primenjeno.

Trka je počela.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.