Izvor: Novosti | Utorak, 27.01.2015.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lale prave struju od promaje - Izgradnja "Vetroparka Kovačica" vrednog 350 mil EUR počinje u septembru 2015.

Ilustracija
Biće neke koristi i od ove naše promaje! Imaćemo čime da pravimo struju, pa i da teramo ptice štetočine sa njiva.

Ovim rečima je vremešni Lala iz sela Crepaja kod Kovačice reagovao na vest da će se u njegovom ataru ove godine graditi visoke bele vazdušne turbine za proizvodnju struje. Vest da su Banaćani odlučili da ukrote snažne jugoistočne vetrove, koji duvaju ravnicom i odnose sve pred sobom, obradovala je i seljane Padine i Debeljače.

- Umesto šume dobićemo park sa vetrenjačama - kažu Debeljačani.

Projekat pod nazivom "Vetropark Kovačica" nastao je 2012. godine, a kako saznaju "Novosti" u Opštini, počeće da se realizuje ove godine.

- Kamen temeljac za izgradnju vetrenjača postavićemo u septembru - otkriva za "Novosti" Miroslav Krišan, predsednik Opštine Kovačica.

- U selima Crepaja, Padina i Debeljača izgradiće se 76 vetrogeneratora, 76 trafostanica, kao i mreža atarskih drumova i prilaznih puteva ovim vetrenjačama. Planirano je da se svi vetrogeneratori u našem vetroparku zavrte krajem 2016. godine.

Projekat "Vetropark Kovačica" je rezultat napora da se snaga vetra u južnom Banatu iskoristi kao izvor obnovljive energije. Izradu studije ekonomske opravdanosti, glavnog projekta i pribavljanje dozvola za izgradnju preuzeo je na sebe investitior - beogradska filijala belgijske firme "Electrawinds K- Wind". Banaćani su zadovoljni, jer su seljani dobili nadoknadu za zakup imanja za gradnju vetrenjača i jer veruju da će "šuma" vetrenjača promeniti njihov ambijent.

- U ovom delu Banata nikada ranije nisu postojale vetrenjače na seoskim posedima, jer su mlinovi za mlevenje žita radili na parni ili motorni pogon, pa vrteške nisu stavljane ni kao ukras - kaže Krišan. - Sada ćemo dobiti visoke bele trokrilne turbine, koje mogu da budu i turistička at;rakcija Crepaje, Debeljače i Padine.

Izgradnji vetroparka prethodila su mnogobrojna istraživanja i analize mogućeg uticaju vazdušnih turbina na životnu sredinu. Obavljeno je i merenje preleta ptica i slepih miševa na terenu. Pokazalo se da njive i zasadi, flora, fauna, voda i vazduh ničim neće biti ugroženi.

U Kovačici niko ne sumnja u opravdanost izgradnje vetrenjača i u njihovu efikasnost, jer kako pričaju Lale iz Crepaje.
- Ova naša jugoistočna promaja ume da šamara, cepa i mrzne ljude i stoku.

Žitelji Kovačice su zadovoljni jer će najmanje njih 50 dobiti privremeni posao. Na izgradnji vetroparka biće angažovana velika građevinska operativa, pedesetak elektrotehničara, montera, prevoznika teške mehanizacije i putara. Kada postrojenje proradi, stalno će biti zaposleno desetak ljudi.

- "Vetropark Kovačica" će biti jako korisna investicija, kako za opštinu, tako i za celu Srbiju - dodaje Miroslav Krišan.

- Sa investitorom smo potpisali ugovor po kome ćemo od prodaje struje dobijati 3% i tako popunjavati naš opštinski budžet. Srbija će proizvodnjom električne energije u južnom Banatu osloboditi velikog pritiska, inače prenapregnuti energetski sistem - kaže Krišan.

Kako "Novosti" saznaju, investitori planiraju da, kada vetrenjače donesu prvi profit, novac ulože u izgradnju još sto vazdušnih turbina u Kovačici.

Nova "Petnica"


Opština Kovačica planira da u Idvoru, rodnom mestu naučnika Mihajla Pupina, otvori kamp za mlade naučnike i napredne učenike. Projekat ove "vojvođanske 'Petnice'" je završen. Počinje njegova izgradnja. EU je zainteresovana da ova naučna radionica u Idvoru bude škola i za mlade iz Vevčana, odakle je Pupinova majka, i iz Bleda, koji je Pupina proglasio za počasnog građanina.

Ukupna snaga "Vetroparka Kovačica" biće 250 megavata. Predračunska vrednost projekta je 350 mil EUR. Opštinari zato smelo tvrde da je ovo jedna od najvećih investicija u Srbiji 2015. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.