Izvor: RTS | Ponedeljak, 26.01.2015.| 08:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Važnost posebnih kolektivnih ugovora ističe 29. januara

Prema Zakonu o radu važnost posebnih kolektivnih ugovora ističe 29. januara, a ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da se zakon mora poštovati, te da očekuje da sindikati i poslodavci blagovremeno nađu rešenje.

Vulin je, naime, ukazao nedavno da je njegov resor pisanim putem upozorio sve poslodavce da se proces pregovaranja o kolektivnim ugovorima mora završiti u zakonskom roku.

- Ono što je predviđeno zakonom je minimalno i ispod toga se ne može, a preko toga može - rekao je Vulin i dodao da sve zavisi od politike i položaja preduzeća i radnika, prenosi Tanjug.

Ministarstvo, rekao je Vulin, ne može nikome da naredi, ali može da preporuči i ohrabri poslodavce da što pre nađu prihvatljivo rešenje, te da sve mora biti u skladu sa zakonom.

- Mi želimo da proces kolektivnog pregovaranja ide brzo i u skladu sa zakonom, položajem radnika i preduzeća - rekao je ministar.

I dok se predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović zalaže za veća prava radnika koja bi im omogućili kolektivni ugovori, njegova koleginica iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić kaže da 29. januar nije nikakv "dan D".

Ona tvrdi da će i nakon isteka tog roka važiti aktuelni ugovori.

Savićeva je u izjavi za Tanjug rekla da ASNS učestvuje u pregovorima oko zaključenja kolektivnih ugovora, ali i da je, kako kaže, primetno da postoji tendencija da dođe do smanjenja prava zaposlenih, čak i ispod onog što predviđa zakon.

- Ta tendencija je prisutna i kod velikih kompanija, u javnom sektoru, kao i kod malih i srednjih preduzeća i odnosi se na smanjenje zarada, mogućnost otpuštanja, ali i smanjenje prava i mogućnosti sindikalnih funkcionera. To je trend koji je prisutan na bilo kom nivou na kome se obavljaju pregovori - navela je Savićeva.

Ona tvrdi i da je prisutna namera "da se pregovori fingiraju i da ne dođe do dogovara poslodavca i zaposlenih", što otvara mogućnost donošenja Pravilnika o radu, koji sadrži manja prava za zaposlene.

Zabrinjavajuće je, kaže, to što je do sada potpisan samo jedan kolektivni ugovor, i to u zdravstvu, a u većini drugih grana to nije učinjeno.

Inače, Savićeva je podržala inicijativu ministarstva o sazivanju Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti svih sindikalnih organizacija u Srbiji.

- To je jedini put da svi zajedno otvorimo karte i da na osnovu toga utvrdimo ili ne utvrdimo reprezentativnost - rekla je Savićeva.

Ona smatra i da bi svi sindikati kojima se dokaže reprezentativnost trebalo da budu deo Socijalno-ekonomskog saveta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.