NavMenu

Povećana trgovinska razmena Srbije sa Slovenijom

Izvor: eKapija Nedelja, 25.01.2015. 19:41
Komentari
Podeli

Danijela FišakovDanijela Fišakov
Slovenački poslovni klub podržava napore srpske vlade da poboljša poslovno okruženje, a posebno lično angažovanje premijera Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koje će sigurno doprineti većem dolasku stranih investitora u Srbiju, izjavila je sinoć predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov.

Ističući da se slovenačke kompanije "dobro osećaju u Srbiji", Fišakov je novinarima rekla da trenutno više od 400 kompanija posluje u Srbiji i zapošljava oko 30.000 ljudi.

- Slovenački poslovni klub podržava napore srpske vlade da poboljša poslovno okruženje - izjavila je Fišakov. Kako je dodala, tome je doprinelo donošenje modernih propisa kao što su novi Zakon o radu, Zakon o privatizaciji i Zakon o planiranju i izgradnji.

Ne samo slovenačke, već i kompanije iz drugih zemalja, već vide efekte napora Vlade Srbije da dovedu što više stranih investitora u zemlju, rekla je Fišakov, u pauzi januarskog zasedanja Slovenačkog poslovnog kluba.

Prema njenim rečima, Slovenački poslovni klub radi na tome da dovede, ne samo više slovenačkih investitora u našu zemlju, nego i da ohrabri srpske kompanije da posluju i investiraju u Sloveniji, prenosi Tanjug.

"Država će pomoći investitorima"

Zorana MihajlovićZorana Mihajlović
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je vlada prošle godine stvorila zakonski okvir i povoljniji poslovni ambijent za investitore, naglašavajući da je vlada otvorena za sve sugestije i primedbe kako bi se stvorili bolji uslovi za ulaganje.

Potpredsdenica Vlade Srbije je istakla da se trgovinska razmena sa Slovenijom povećala u 2014. u odnosu na prethodnu godinu, iznoseći pretpostavku da je razlog za to pozitivan trend razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Slovenije.

Govoreći iz ugla Ministarstva koje vodi, Mihajlović je rekla da je saradnja sa slovenačkim poslovnim partnerima i investitorima iz te zemlje izuzetno dobra, u svakom smislu te reči, i kada se razgovara o izgradnji puteva, saradnji u železničkom saobraćaju, kao i o ulaganjima slovenačkih kompanija koje danas posluju u Srbiji.

Mihajlović je naglasila da je veoma značajno što više desetina hiljada ljudi danas radi u slovenačkim firmama u Srbiji, što je za našu zemlju veoma značajno, izražavajući uverenje da taj broj samo može da se poveća. Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović je rekla da u Srbiji radi blizu 500 slovenačkih firmi koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi.

Mihajlović u razgovoru sa privrednicimaMihajlović u razgovoru sa privrednicima
- To je za Srbiju značajno i želimo na tome i dalje da radimo. Sve što radi ova Vlada usmereno je na to da se u Srbiju što više ulaže, a to bi trebalo da dovede do otvaranja novih radnih mesta i novog zapošljavanja - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da su donošenjem zakona u 2014. godini postavljeni osnovi da 2015. godina bude godina reformi.

Po njenim rečima, Zakon o planiranju i izgradnji doprineće da investitori lakše dobijaju građevinske dozvole. Mihajlović je dodala da je u pripremi još nekoliko zakona koji će pomoći građevinarstvu, ističući da Srbija namerava da do 2020. godine udvostruči ucešće građevinske industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP), na 7%.

Ona je pozvala slovenačke kompanije da učestvuju u projektima saobraćajne infrastrukture, navodeći da je vrednost tih projekata 4,5 mlrd EUR.

Zajednička sednica Vlada Srbije i Slovenije

Franc ButFranc But

Zajednička sednica Vlada Slovenije i Srbije održaće se 20. i 21. februara u Ljubljani i biće posvećena ekonomskoj saradnji, najavio je bivši slovenački ambasador u Beogradu, Franc But.

On je na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba rekao da će na drugoj zajedničkoj sednici dveju vlada, biti reči o konkretizaciji sporazuma o zajedničkom nastupu na trećim tržištima koji je potpisan prošle godine u Beogradu.

- Mislim da će taj sastanak biti konkretniji i operativniji - rekao je But, koji se sada u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije bavi koordinacijom ekonomske diplomatije.

On je rekao da je Sloveniji jako bitan razvoj ekonomske saradnje sa Srbijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.