NavMenu

Cene goriva u Srbiji neće pasti tako drastično kao cene nafte

Izvor: B92 Petak, 23.01.2015. 13:24
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Parezanović)
U junu 2014. godina, cena nafte tipa "brent" (Brandt) bila je 115 USD za barel, a sedam meseci kasnije pala je na nešto ispod 48 USD za barel.

- Tako strmoglav pad nije do sada zabeležen - kazao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović. A koliko je taj pad ogroman pokazuje pregled prosečnih cena u poslednjih pet godina.

Kako je naveo Mićović, od jula je cena benzina pala za 25 dinara dizela za 16 dinara, a TNG za 8 dinara.

U Udruženju objašnjavaju da tako veliki pad nije praćen istim padom cena goriva kod nas pre svega zbog jačanja dolara koji je pre tri meseca vredeo 85 dinara, a sada je 109 dinara, ali i nekih dodatnih troškova koje je država nametnula naftnim kompanijama.



Reč je, pre svega o uvođenju obaveze markiranja goriva u februaru prošle godine, a zatim u oktobru i za obavezne rezerve.

Takođe, akcize na dizel i TNG su povećane od 1. januara ove godine.

Predstavnici Uduženja ne očekuju da će cena naftnih derivata da pada dok je cena sirove nafte na ovom nivou.

Kako su naveli, očekuje se i da barel sirove nafte u prvom kvartalu bude oko 50 USD za barel, a da će potom cena blago da raste.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.