NavMenu

NBS: Banke su onemogućene da stvore ekstraprofit na franku

Izvor: Tanjug Petak, 23.01.2015. 08:48
Komentari
Podeli
Narodna banka Srbije (NBS) je strogom regulativom gotovo onemogućila banke da stvaraju ekstra profit na kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, saopštila je sinoć NBS.

U regovanju na izjave u javnosti da banke zarađuju na kursnoj razlici, jer odobrene kredite u francima ne finansiraju obavezama u toj valuti, pri čemu se te tvrdnje potkrepljuju slobodnom interpretacijom javno dostupnih izveštaja NBS, centralna banka je još jednom ukazala na postojeći regulatorni okvir u pogledu devizne pozicije banaka.

- Propisima NBS je definisano da banke moraju da održavaju ravnotežu između devizne imovine i deviznih obaveza uz maksimalno dozvoljeno odstupanje od 20% regulatornog kapitala banke - podseća se u saopštenju.

Banke su, kako je navedeno, obavezane da usklade iznose devizne imovine i deviznih obaveza u određenoj valuti. U slučaju neusklađenosti devizne pozicije, ukazuje NBS, koriste se finansijski derivati koji omogućavaju dovođenje devizne pozicije u ravnotežu.

- Na ovaj način, praktično je eliminisana i mogućnost banaka da stvore ekstra profit na indeksiranim kreditima, jer su pozitivni efekti kursnih razlika na aktivnoj strani bilansa banaka praćeni i negativnim efektima na pasivnoj strani tih bilansa.

Centralna banka je navela da, bez prejudiciranja konačnog stava po pitanju kreditiranja u švajcarskim francima, želi da ukaže da će svi elementi tog problema biti pažljivo analizirani i uključeni u dijalog NBS sa predstavnicima banaka, dužnika i države.

- Takođe, skrećemo pažnju da bi, u cilju efikasnog dijaloga koji treba okončati prihvatljivim rešenjem problema, trebalo izbegavati interpretaciju pojedinih argumenata koji nisu utemeljeni na postojećem pravnom okviru i činjeničnom stanju na tržištu - poručuje NBS.

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" predložilo je da se krediti u "švajcarcima" preindeksiraju na kredite u evrima, uz obrazloženje da se "banke uglavnom nisu zaduživale u švajcarskim francima, odnosno njihovi plasmani nisu imali odgovarajuće izvore u istoj valuti".

"Efektiva" je, pozivajući se na poslednji izveštaj o bankarskom sektoru NBS, navela da zaduženja banaka u švajcarskim francima iznose 2% ukupnih zaduženja, pa je, kako su saopštili "jasno da veći deo plasiranih kredita nema pokriće u istoj valuti, te to ukazuje da banke dobar deo svog profita ostvaruju na kursnim razlikama, odnosno jačanju franka u odnosu na evro i dinar".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.