NavMenu

HE "Pirot" proizvela 60% više struje od plana

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.01.2015. 14:06
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: shuttestock.com)Ilustracija
Hidroelektrana "Pirot" je prošle godine, uprkos veoma lošim hidrološkim uslovima, proizvela 123 miliona kilovata vršne struje, što je čak 60% više od planirane proizvodnje, izjavio je danas Tanjugu direktor te hidroelektrane, Ljubomir Stojanović.

On je pri tome, ukazao da je proizvodnja povećana u godini kada se obavljao možda najzahtevniji remont postrojenja u istoriji elektrane, koji je realizovan uspešno.

- Prošle godine, koja će ostati upamćena kao veoma teška, uspeli smo da završimo jedan od najdetaljnijih remonta postrojenja. Ugrađen je novi automatizovani sistem upravljanja, izvršena rekonstrukcija razvoda za sopstvenu potrošnju, ugrađeno vitlo za pregled u cevovodu, odnosno u dovodnom tunelu dužine desetak kilometara, a sanirane su i obloge na samom tunelu - rekao je Stojanović.

U remont je, kako kaže, uloženo oko 1,5 mil EUR, i taj posao je trajao više od tri meseca, tačnije od septembra do početka decembra, pa za to vreme elektrana nije radila.

- Uprkos tome, uspeli smo da proizvedemo za oko 60% više energije od planiranog - ističe Stojanović i dodaje da plan za ovu godinu iznosi 66 miliona kilovat sati, i da se očekuje da i on bude premašen.

Hidroelektrana "Pirot" ima instalisanu snagu od 80 megavata i u elektroenergetski sistem Srbije se uključuje po potrebi, odnosno u špicevima potrošnje, kako bi se obezbedila stabilnost sistema. HE "Pirot" se vodom snabdeva iz akumulacije Zavojsko jezero na Staroj planini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.