Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.01.2015.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Banja Koviljača, mesto gde se prožimaju istorija i legende- Virtuelni muzej fotografija Rajka Karišića (FOTO)

Nekada je Banja Koviljača bila mondensko sastajalište i mesto u kom su se lečili Dositej, Vuk i Karađorđe. Obe kraljevske dinastije su je podizale i često posećivale, zbog čega čak i danas nosi epitet kraljevske banje.

Banja Koviljača je gradsko naselje Loznice, mada postoje tragovi da je na istom mestu postojalo naselje još u periodu Ilira, starih Rimljana i Turaka. Prvi pisani izvori koji svedoče o masovnijem odlasku ljudi na lekovite izvore potiču još iz sredine XVI veka. Značajniji razvoj "kraljevske banje" počinje sa dinastijom Obrenović, pa je prva zgrada za smeštaj gostiju, koja je brojala deset soba, izgrađena 1858. godine. Ubrzo potom, za vreme vladavine Mihaila Obrenovića, banja je stavljena pod državnu zaštitu.

Kraljevskom izgledu banje doprinosi park od 40 ha sagrađen po uzoru na zapadnoevropske, kao i brojne vile izgrađene tokom vladavine dinastije Karađorđević, a koje su danas većinom napuštene. Među poznatijim je Vila Hercegovina, a u Vili Dalmacija se još uvek čuva autentičan apartman kraljice Marije.

U periodu između dva svetska rata izgrađen je i Kur salon, kojeg zovu još i srpskim Versajem. Ime salona je nemačkog porekla i znači "dvorana u kojoj se skupljaju banjski posetioci, dvorana za zabavu i provod u banji", što je Kur salon nekada svakako bio. Na ovom mestu je bila otvorena prva kockarnica na Balkanu, održan je prvi izbor za mis Kraljevine Jugoslavije; kralj Petar je u Kur salonu proglasio opštu mobilizaciju 6. aprila 1941. godine, a dosta godina potom, Emir Kusturica je iskoristio ambijent za snimanje kadrova svog filma "Otac na službenom putu".

Banja Koviljača je bogata prirodnim lekovitim činiocimа, termominerаlnom sumporovitom vodom i peloidom, a zbog prisustva sumpora u vodi nekada je nosila ime Smradan banja. Za nju se vezuje nekoliko legendi, a jedna govori da je novo ime dobila 1909. godine po Koviljki, jednoj od dve sestre kojima je otac ostavio veliko blago da učine nešto dobro za narod. Sestre su sazidale gradove na obližnjim planinama, ali se Koviljka usudila i da popije vodu neprijatnog mirisa. Njen primer su sledili i seljaci , te je lekovitost vode bila ubrzo otkrivena, a banja nazvana po njoj.

Druga legenda govori o trgovačkom konju koji je, potpuno iscrpljen, ostavljen da ugine pored jednog od lekovitih izvora. Kada se trgovački karavan vraćao istim putem, naišli su na istog konja koji je, napivši se vode, bio oporavljen i snažan.

Ova lekovita oaza je danas neopravdano zaboravljena, jer u sebi krije fantastičan turistički potencijal.

Banjom je šetao i naš poznati fotograf Rajko Karišić i za sebe, a i za nas zabeležio lepe fotografije, pa ih i Vi pogledajte.

Uživajte u ovim slikama, a sa Rajkom popričajte o saradnji na karisic@gmail.com


Fotogalerija
Banja Koviljača, mesto gde se prožimaju istorija i legende

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.