NavMenu

Najveći svetski sajam učila "didacta 2015" od 24. do 28. februara u Hanoveru

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.01.2015. 09:37
Komentari
Podeli
Kako će se odvijati nastava u budućnosti? Koji koncepti i instrumenti će podržavati procese obrazovanja? Za šta se stručnjaci i nastavno osoblje moraju pripremiti? Ovo su samo neka od pitanja na koje ćemo odgovore dobiti u februaru u Hanoveru na najvećem svetskom sajmu obrazovanja "didacta 2015".
Eksperti i predstavnici institucija i preduzeća ukazaće na nove perspektive i trendove iz oblasti obrazovanja i diskutovati o ključnim pitanjima, kao što su inkluzija, matura posle 12 godina školovanja i škole sa celodnevnim boravkom. Ukratko rečeno, obrazovni sistem stoji pred velikim izazovima koje postavlja novi pristup.

- Učenje kroz ceo život predstavlja okosnicu savremenog društva. U svim oblastima života zahtevaju se najbolji obrazovni koncepti. Sajam didacta 2015 je odlična prilika za to jer pruža širok spektar mogućnosti - naglasio je Jochen Kockler (Johen Kekler), član predsedništva kompanije "Deutsche Messe AG" Hannover.

"Didacta 2015" nudi najveću platformu institucijama i preduzećima u oblasti obrazovanja. Ponuda sajma je podeljena u pet oblasti: Predškolsko obrazovanje, Škole i Univerziteti, Nove tehnologije, Stručno obrazovanje i kvalifikacije i Ministarstva, institucije i organizacije. Ponuda za stručno usavršavanje prvi put će se naći u zasebnoj hali (hala 15). Sa stručnim predavanjima, diskusijama, radionicama i političkim debatama "didacta" je istovremerno najveća manifestacija za usavršavanje pedagoga.

- Sajam "didacta" će se kritički osvrniti na digitalne medije i nastojati da odgovori na pitanje kako digitalni mediji, npr. tablet-računari, utiču i kako se integrišu u procese nastave i učenja - objašnjava Rajnhard Kozlic (Reinhard Koslitz), direktor Sajma "didacta".

Prema aktuelnoj studiji Allensbach Instituta, 35% nastavnog osoblja u osnovnim školama i 46% u srednjim školama i gimnazijama zalaže se za upotrebu digitalnih medija u nastavi.

Ovog februara u Hanoveru se očekuje preko 800 izlagača iz Nemačke i inostranstva i oko 80.000 posetilaca, koji pored inovativnih eksponata cene i odličan prarteći program, kao na primer "didacta aktuell" i forum "Obrazovanje". Za vreme sajma biće organizovan i UNESCO-dan kao i imenovanje ambasadora obrazovanja "didacta 2015".

Jedna od glavnih teme sajma didacta 2015 biće inkluzija. Inkluzija je danas jedna od najaktuelnijih tema. Sa inkluzijom bi trebalo da bude okončano uzajamno dejstvo ekskluzije (marginalizacija) i integracije (ponovno ujključenje).

Konvencija UN o pravima osoba sa invaliditetom koju su potpisale 153 zemlje, označila je inkluziju kao osnovno ljudsko pravo. Želja za inkluzijom time je jasno formulisana, al sa druge strane njena primena stavlja nosioce obrazovanja pred velike izazove. Sajam didacta 2015 će zato poseban akcenat staviti na ovoj temi i na primerima pokazati kako u redovnim školama sa inkluzivnom nastavom potrebe dece sa invaliditetom mogu da se pretvore u aktivan rad. "Didacta 2015" će povezati znanje i iskustvo terapeuta, lekara, proizvođača i trgovaca, kako bi se roditeljima, učiteljima i vaspitačima pružile informacije o najboljim rešenjima.

Opširnije informacije o sajmu "didacta 2015" mogu se pronaći na zvaničnoj adresi sajma: www.didacta-hannover.de ili u zvaničnom predstavništvu hanoverskog sajma u Beogradu, firmi "ProExpo".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.