NavMenu

ANTIĆ: Prihvatićemo sugestije Energetske zajednice za "Srbijagas"

Izvor: Tanjug Sreda, 21.01.2015. 17:06
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Srbija će prihvatiti sve sugestije Energetske zajednice oko restukturiranja Srbijagasa, izjavio je u sredu (21. januara 2014. godine) ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je agenciji Beta rekao da je Sekretarijat Energetske zajednice od Ministarstva rudarstva i energetike tražio da dostavi dopunske informacije o planiranim merama i aktivnostima kojima će se osigurati pravno i funkcionalno razdvajanje operatora transportnog sistema do 30. juna 2015. godine.

Antić je dodao i da je Energetska zajednica tražila da se dostave i planirane mere i rokovi za izbor modela organizovanja operatora transportnog sistema, u skladu sa Zakonom o energetici, odnosno Trećim energetskim paketom EU.

On je podsetio da je Vlada Srbije 25. decembra 2014. godine usvojila polazne osnove za restrukturiranje "Srbijagasa" u dve faze sa definisanim ciljevima i rokovima za realizaciju i da su oko tog dokumenta konsultovani Energetska zajednica, Evropska komisija i EBRD.

Antić je istakao da u prvoj fazi restrukturiranja, organizacije "Srbijagasa" do 30. juna 2015. treba da se uskladi sa Drugim energetskim paketom i dodao da je to usaglašeno sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Drugi energetski paket podrazumeva pravno i funkcionalno razdvajane delatnosti prenosa od proizvodnje i snabdevanja, a Treći energetski paketa podrazumeva i vlasničko razdvajanje.

- Ministarstvo rudarstva i energetike će prihvatiti sve sugestije koje je Sekretarijat Energetske zajednice izneo u svom pismu od 16. januara - rekao je ministar.

Antić je dodao i da je Ministarstvo spremno je da o svim aktivnostima obavesti Energetsku zajednicu i Evropsku komisiju, kao i da od njih, ukoliko bude potrebno, zatraži stručnu pomoć prilikom rešavanja eventualnih otvorenih pitanja u procesu razdvajanja delatnosti "Srbijagasa".

- Nakon zavrsetka prve faze, u skladu sa polaznim osnovama, nastavljamo sa restrukturiranjem Srbijagasa u skladu sa Trećim energetskim paketom, gde i dalje očekujemo pomoć i aktivnu saradnju kako sa Sekretarijatom Energetske zajednice, tako i sa Evropskom komisijom - istakao je Antic.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je Srbija želi da dobru saradnju sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom oko izrade Zakona o energetici nastavi i kroz restrukturiranje Srbijagasa.

Energetska zajednica zatražiila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za resturkturiranje "Srbijagasa", pošto sadašnji nije usklađen s propisima EU uz upozorenje da bi neusklađivanje moglo da se tretira kao merilo za otvaranje pristupnih pregovora, odnosno da blokira pregovore u domenu energetike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.