NavMenu

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Petak, 23.01.2015. 10:04
Komentari
Podeli
//www.ekapija.com/dokumenti/investicije_241013.jpg">Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru INDUSTRIJA.

Kada se osvrnemo na investicije u sektoru industrije u godini za nama možemo da primetimo da dominira neizvesna situacija sa domaćim gigantima koji su u decenijama za nama bile simbol prosperiteta, a danas kao "dame u godinama" čekaju "mladoženju" iz inostranstva koji će im pružiti drugu šansu i vratiti im "stari sjaj". I dok čekamo da li će investitori biti iz Evrope ili drugog kontinenta, ipak možemo da primetimo da su krenule izgradnje, koje se najavljuju godinama kao što su "Geox", "Swarovski", PKC, "Jeanci", ali krenimo redom.

Prvo mesto na našoj listi je zauzela saga o "Železari Smederevo" koja će dobiti svoj epilog u narednih nekoliko nedelja. Od 2012. godine kada je američka kompanija "U.S. Steel" prodala Srbiji čeličanu za 1 USD, spekulisalo se imenom novog vlasnika koji bi preuzeo smederevski gigant. Na tender za privatizaciju "Železare Smederevo" stigle su tri ponude, od kojih je validna samo ponuda američke kompanije "Esmark" čiji vlasnik je najavio da će u srpsku čeličanu uložiti 400 mil USD u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja. Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju "Železare" ponuđena je kupovina udela od 80,01%, a vlasnik preostalih 19,99% bi ostala država. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će prirediti veliko slavlje za građane Smedereva i Srbije, ukoliko se uspešno završi privatizacija, pošto je "Železara kičma industrijske Srbije". Građani Srbije očekuju da uskoro dobiju pozivnicu za slavlje.

U martu prošle godine nas je sve obradovala vest da je prvi autobus, koji je napravljen u saradnji "Mercedesa" i "Ikarbusa", izašao iz fabrike u Zemunu, a delove pravi 90 firmi iz Srbije, i time se plasirala na drugu poziciju naše liste. Međutim, ubrzo je kao hladan tuš stigla informacija da "srpski Mercedes" niko neće, da bi ipak u krajem novembra požarevačka kompanija "Ariva Litas" kupila deset solo gradskih autobusa. Danas je generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić izjavio da očekuje da će ta fabrika na predstojećim tenderima učestvovati uz garancije države. Više gradova u Srbiji raspisalo je tendere za nabavku autobusa, a najveći se očekuje krajem februara u Beogradu kojem je potrebno pedeset autobusa, vrednih oko 5 mil EUR, pa "Ikarbusu držimo fige".

Još jedan nekadašnji stožer domaće privrede našao se na trećoj poziciji, a reč je Fabrici automobila u Priboju (FAP). Iako je najavljeno da će finska kompanija "Sisu auto" u avgustu kupiti pribojsko preduzeće, do potpisivanja kupoprodajnog ugovora nije došlo. FAP je među preduzećima za koje je Agencija za privatizaciju dala "zeleno svetlo" da su poslovno sposobne za svojinsku transformaciju, a rok za privatizaciju društvenog kapitala je 31. decembar 2015. Očekujemo da će do tada FAP rešiti svoj status.

Iako sa godinu dana zakašnjenja, u Slobodnoj zoni u Vranju martu je počela izgradnja fabrike italijanske kompanije za proizvodnju obuće "Geox" u kojoj će biti zaposleno 1.250 radnika. Prema ranijim najavama Italijani će investirati oko 15 mil EUR, Vlada Srbije je kompaniju "Geox" za izgradnju i otvaranje fabrike u Vranju subvencionisala sa 11.250.000 EUR, a Gradu Vranju je dala 100 miliona dinara za uređenje zemljišta u Slobodnoj zoni. Početak izgradnje fabrike u Vranju kasnio je godinu dana zbog različitih problema, pa je "Tehnik development" morao da počne manju proizvodnju u iznajmljenoj hali u Vranju, gde je zaposleno oko 200 radnika. Najavljeno je da će ovog proleća pogon na 20.000 kvadrata biti pušten u rad, čime će, kako smatraju gradski čelnici, početi nova epoha u razvoju grada Vranja koja je zauzela četvrtu poziciju.

Dolazak čuvenog austrijskog proizvođača kristala "Swarovski" koji je započeo izgradnju fabrike u Subotici je petoplasirana investicija u protekloj godini. Tokom 2015. godine biće završena prva faza izgradnje, a kako je najavljeno, u fabrici kompanije "Swarovski" u industrijskoj zoni u Malom Bajmoku biće zaposleno 200 radnika.

Na šetstoj poziciji se našla investicija nemačke kompanije "Bosch" serijsku proizvodnju sistema brisača u Pećincima. Tim ulaganjem je nemačka kompanija pokazala da grabi ka cilju koji je postavila pre nekoliko godina, a to je da do 2019. U fabrici u Pećincima bude zaposleno 620 radnika.

Sedmoplasirana je najava multinacionalne kompanije "Luvata", koja se bavi izradom delova za automobilsku i građevinsku industriju, da je preuzela pogone Mitrovačke industrije ventila u Sremskoj Mitrovici, u kojoj će tokom 2015. godine biti zaposleno 200 ljudi.

Sledeća investicija, osma na našoj rang-listi, je stigla na jug Srbije, tačnije u Niš, gde je otvorena fabrika svetskog lidera u domenu elektopokretača – kompanije "Johnson Electric". Otvorena fabrika će se prostirati na 2.500 kvadratnih metara, a posao je dobilo 250 ljudi. Kompanije se obavezala da će uložiti 15 mil EUR u novu fabriku elektromotora i zapošljavanje 1.000 radnika u naredne tri godine. Vlada Srbije je obezbedila podsticaj od 9.000 EUR po radniku, dok je grad Niš obezbedio infrastrukturno opremljeno zemljište veličine 3,8 hektara.

(Foto: Irina Milošević)
Novinari "eKapije" posetili su "Henkel" u Kruševcu gde je krajem novembra otvoren novi pogon za proizvodnju "brefa" , a vrednost investicije je 21 mil EUR i posao je dobilo 220 radnika, što ih je i rangiralo na deveto mesto. Inače, "Henkel" uspešno posluje u Srbiji već više od 12 godina i do sada je investirao više od 160 mil EUR u srpsko tržište.

Najveća investicija u opštini Bečej posle 30 godina zauzela je desetu poziciju na "eKapijinoj" listi. Naime, nemačka kompanija KWS otvorila je u toj banatskoj opštini centar za doradu semena i kukuruza u koji je uloženo 30 mil EUR. Kapacitet pogona je 10.000 tona semena kukuruza što ga svrstava u najveći pogon za doradu semena kukuruza u Srbiji koji će zaposliti 250 radnika.

Jedanaesto mesto zauzelo je srpsko gorivo koje po nemačkoj recepturi proizvodi "Naftachem" u Sremskim Karlovcima, a reč je o "adidizelu" koji smanjuje potrošnju i štiti motor. U stopu ga prati fabrika "Calzedonia" u Subotici, zatim proizvodna hala kompanije PKC u Smederevu, pa fabrika švajcarske kompanije "Sika" u Šimanovcima. Na petnaestom mestu se našla i jedna domaća investicija - kompanija "Jasmil" iz Arilja koja je otvorila proizvodni pogon donjeg veša u Plandištu. Na našoj listi su se našle i "Le Belier", mađarska "Tisza Cipo", turski "Jeanci", američki "Cooper Standard" i na kraju "Real Knitting".

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama ZDRAVSTVO, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, ENERGETIKA, TRGOVINSKI CENTRI, TELEKOMUNIKACIJE I IT, TURIZAM, ZABAVA I REKEREACIJA?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.