NavMenu

Infarkt sve češće pogađa mlade

Izvor: RTS Ponedeljak, 19.01.2015. 19:28
Komentari
Podeli

(Foto: shutterstock.com)
Neuredan život, izloženost stresu i nezdrava ishrana – uzrokuju sve veći broj srčanih oboljenja među mladima. Ranije je bilo nezamislivo da jedan četrdesetogodišnjak dobije infarkt miokarda, a danas to više nije čudno. Lekari upozoravaju pacijente da bol u grudima ne ignorišu.

Pre tri meseca Nebojšu Reljana probudili su jaki bolovi u grudima. To je bio signal da mora hitno da ode do bolnice, jer mu je prva misao bila – infarkt.

- Od jutra su krenuli bolovi u stomaku i onda je krenulo prema grudima. Otišao sam u bolnicu. Od trenutka kada sam krenuo u bolnicu prošlo je 10 minuta - kaže Nebojša Reljan.

Nebojša nije jedini četrdesetogodišnjak koji je završio na ovom odeljenju. Svake nedelje ih je oko sedmoro, što je više nego ranijih godina.

- Taj trend skoka od pre pet godina je možda i za petinu veći od broja pacijenata. I ono što nije dobro je to što se povećava broj mlađih ljudi - tvrdi doktorka Marija Zdravković, v. d. direktora KBC "Bežanijska kosa".

Najmlađi pacijent na ovom odeljenju imao je 28 godina, a jednom dvadesetdevetogodišnjaku ugradili su trostruki bajpas.

- Ukoliko pacijent dođe brzo i na vreme, i ozbiljno shvati svoje tegobe, danas savremenim lečenjem koje podrazumeva ulazak kateterom i vađenje tromba omogućava da se izbegne invaliditet i posledice po zdravlje - kaže doktorka Zdravković.

Jedan od pacijenata kaže da se zahvaljujući brzoj reakciji lekara i savremenim metodama, sada oseća kao da se ništa nije dogodilo.

Stres, nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna ishrana neki su od razloga zašto je infarkt miokarda bolest i mladih ljudi. Oslobađanje mnogih loših životnih navika može smanjiti rizik od infarkta miokarda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.