NavMenu

Usvojene izmene Zakona o privrednim društvima

Izvor: Beta Ponedeljak, 19.01.2015. 16:08
Komentari
Podeli

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o privrednim društvima kojima se omogućava "Telekomu Srbije" da zadrži 20% sopstvenih akcija.

Usvojenim izmenama zakona predviđeno je da akcionarska društva koja nisu na berzi mogu da zadrže do 20% sopstvenih akcija i po isteku trogodišnjeg roka, umesto maksimalno 10% akcija.

Predviđeno je da se izmena zakona odnose i na sopstvene akcije stečene pre stupanja zakona na snagu.

Izmenama je precizirano i da se pravo preče kupovine akcija kod zatvorenih akcionarskih društava može ograničiti ili ukinuti odlukom skupštine koja je doneta tročetvrtinskom većinom glasova prisutnih akcionara.

Predviđeno je i da zakon stupi na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Ministar privrede Srbije Željko Sertić je prilikom rasprave rekao da se kod izmena Zakona o privrednim društvima radi o ekonomskom pitanju i da bi se bez pomeranja granice za posedovanja sopstvenih akcija sa 10 na 20% ugrozili bilansi "Telekoma Srbije", pošto bi te akcije morale da se ponište.

Sertić je istakao i da se izmene zakona odnose na sva akcionarska društva, a ne samo na "Telekom", ali je rekao i da trenutno ne postoje druga preduzeća (akcionarska društva koja nisu javna) koja bi bila pogođena ranijom odredbom o granici za posedovanje sopstvenih akcija.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o Fondu za razvoj na osnovu kojih će Fond odgovarati za obaveze samo svojom imovinom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.