Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 19.01.2015.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Srbije neće prihvatiti otimanje "Trepče" - Oko 4.000 radnika od danas u štrajku

Vlada Srbije upozorila je da neće prihvatiti jednostrano preuzimanje "Trepče" od strane Prištine, jer je većinski vlasnik "Trepče", Fond za razvoj Republike Srbije i upozorila da će to ugroziti pregovarački proces Beograda i Prištine.

Predstavnici Vlade Srbije su na konferenciji za novinare pozvali međunarodnu zajednicu da iskoristi svoj uticaj i reaguje kako bi se ovo pitanje rešilo na najbolji i najispravniji način, a to je kao i do sada dijalogom Beograda i Prištine, a ne jednostranim aktima.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je kosovskom premijeru Isi Mustafi i potpredsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju da ne diraju vlasništvo Srbije, dok zaposleni u kombinatu Trepča, njih oko 4.000 već za sutra najavljuju štrajk.

Od Trepče zavisi oko 4.000 Srba na Kosovu i oko 20.000 članova njihovih porodica, naveo je Đurić.

- Ne dirajte ono što je naše, to je pljačka i otimačina, podvukao je on povodom najava da će kosovske vlasti preuzeti 100 % vlasništva i 100 % upravljačkih prava u kombinatu Trepča i dodao da se ovakvim jednostranim aktom obesmišljavaju pregovori Beograda i Prištine, takozvani Brisel 2 koji bi trebalo da se bave imovinskim pitanjima.

- Pokušaj da se na scenu vrati pravno nasilje i grubo kršenje imovinsko pravnih odnosa i pokušaj da se promeni vlasnička struktura u "Trepči" je neozbiljan i dovešće do ozbiljne destabilizacije odnosa Prištine i Beograda - rekao je Đurić.

On je dodao da je to ozbiljno narušavanje poverenja i to nakon 2,5 godine pregovora kako bi se postigla stabilnosti i izvesnost na KIM.

Kako je rekao, dodatan udar na poverenje i stabilnost biće i štrajk zaposlenih u kombinatu "Trepča" najavljen za ponedeljak.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Alekandar Vulin rekao je da ga je sindikat rudara u "Trepči" obavestio da će sutra krenuti u proteste koji se neće završiti dok se status "Trepče" ne vrati u prvobitno stanje.

Većinski vlasnici tog rudnika su, kako je naveo, Fond za razvoj Srbije i preduzeća u Srbiji, a sve što je na nivou prava jeste da se "Trepča" čuva u stanju u kakvom je bila do sad.

Vulin je poručio da je jednostrani akt kosovskih vlasti da izmenom zakona o javnim preduzećima preuzmu 100 % vlasništva nad "Trepčom" politika, a ne ekonomija.

- Sve što nije pravo i ekonomija u ovim dešavanjima biće politika, a onda je stabilnost na KIM ugrožena. Znamo da postoje i dogovori Brisel 2 i Brisel 3 koji se odnose na imovinu, kao i na vlasništvo Srpske pravoslavne crkve na KIM i ostala pitanja koja nismo rešili. Ako sad krenemo na jednostrane poteze - Brisel 2 i Brisel 3 nemaju nikakvog smisla, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da ako se bude insistiralo na ovome neće biti moguće da Beograd i Priština razgovaraju na isti način čime se urušava poverenje i ide se ka destabilizaciji.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić ocenio je da bilo kakva promena vlasništva "Trepče" može destabilizovati situaciju na Kosovu.

- Za nas je neprihvatljivo bilo kakvo jednostrano preuzimanje "Trepče" od strane Prištine, rekao je Antić.

Oko 56 odsto kapitala "Trepče" je u vlasništvu Fonda za razvoj Republike Srbije i taj kombinat ima dugove oko 400 mil USD, naveo je ministar privrede Željko Sertić.

Među 502 preduzeća za privatizaciju, formalno je bila i "Trepča" i za nju je dobijeno četiri pisma o zainteresovanosti iz inostranstva, iz Mađarske, Kanade, Švajcarske i SAD, naveo je Sertić i ocenio da to rečito govori da se u tim zemljama poštuje pravo svojine kao svetinja.

Vlada Srbije je odlučila da za 19 kompanija sa Kosova bude obustavljena privatizacja dok traju pregovori u Briselu, dodao je Sertić.

Ukoliko prištinske vlasti ne povuku odluku o "Trepči", Agencija za privatizaciju će pokrenuti privatizaciju "Trepče", jer je Srbija u obavezi da zaštiti svoju imovinu, upozorio je on.

Sertić je dodao da se paralelno sa pregovorima u Briselu vode i razgovori sa poslovnim zajednicama i u svakoj prilici je potpisano da strane potpisnice ne žele da stabilnost u regionu ne vrate u korak unazad.

I predstavnici Liste Srpska u pokrajinskoj vladi u Prištini izrazili su svoje neslaganje sa najavljenim potezima Prištine.

Ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je da će gradonačelnici četiri opštine, ako dođe do preuzimanje "Trepče", prekinuti svaku komunikaciju sa kosovskim vlastima i naglasio da 40% stanovništva na Kosovu zavisi direktno od rudnika "Trepča".

- Od načina na koji će biti rešen problem "Trepče", zavisi i socijalni mir na KiM, rekao je Marić.

Kosovski ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović rekao je da je "Trepča" "pitanje svih pitanja" i ukazao da je neprihvatljivo da se pitanja rešavaju na takav način.

- Moramo razgovarati o svim temama i o onima koje nam se ne sviđaju, rekao je Jablanović.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je da je šteta već učinjena, kada je reč o stabilnosti na KiM i pozvao vlasti u Prištini da se kroz razgovor pronađe rešenje, kako bi se situacija popravila.

On je rekao da je ova odluka kosovskih vlasti doneta bez konsultacija sa predstavnicima Liste Srpska u pokrajinskoj vladi i da je sada jedino moguće rešenje da se 2. februara ne usvoji sporni zakon.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.