Izvor: Beta | Nedelja, 18.01.2015.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

VOICE: NIS uplaćuje sve manje za rudnu rentu

(Foto: nis.eu)
"Naftna industrija Srbije" (NIS) uplaćuje Vojvodini i lokalnim samoupravama sve manje na ime rudne rente, iako zvanični izveštaji pokazuju da ta kompanija istovremeno povećava obim proizvodnje domaće nafte i gasa, piše Vojvođansko-istraživački centar (VOICE), pozivajući se na dokumentaciju.

Prema podacima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, NIS je u budžet Vojvodine 2014. godine uplatio 224,9 miliona dinara na osnovu eksploatacije mineralnih sirovina na teritoriji Vojvodine, dok je u 2013. godini po istom osnovu ta kompanija uplatila 236,3 miliona dinara, a 2012. 271,7 miliona dinara.

Na ime rudne rente vojvođanskim lokalnim samoupravama je u toku 2014. godine uplaćeno 1,13 milijarde dinara, u toku 2013. godine 1,18 milijardi dinara, dok je u 2012. godini NIS ovim nivoima vlasti uplatio 1,36 milijardi dinara.

U isto vreme, NIS je u prethodne tri godine od prodaje vojvođanskih resursa zaradio oko 245 milijardi dinara, dok je Vojvodini i njenim lokalnim samoupravama u tom periodu uplatio ukupno 4,4 milijarde dinara.

NIS je, u godini kada je platio za oko 11% manji iznos za rudnu rentu, odnosno 2013. godine, povećao obim proizvodnje domaće nafte i gasa za dva odsto.

NIS u Srbiji ima povlašćen položaj i, umesto zakonom predviđenih sedam odsto, za eksploataciju mineralnih sirovina, takozvanu rudnu rentu, plaća tri odsto na osnovu "Energetskog sporazuma" između Srbije i Rusije.

Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđa da, kada se eksploatacija mineralnih sirovina vrši na teritoriji Vojvodine, 40% ostvarenih sredstava predstavljaju prihod budžeta Srbije, isto toliko je prihod budžeta lokalne samouprave na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija, deset odsto je prihod budžeta Vojvodine i isto toliko je sopstveni prihod Ministarstva rudarstva i energetike.

VOICE (Vojs) je centar za istraživačko novinarstvo, koje je osnovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a tekst o NIS-u i rudnoj renti objavljen je na informativnom portalu ovog novinarskog udruženja, www.autonomija.info.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.