NavMenu

Srpski stručnjaci traženi u svetu - NSZ u 2014. posredovala u zapošljavanju u Nemačkoj, Japanu i Mađarskoj

Izvor: Tanjug Nedelja, 18.01.2015. 11:01
Komentari
Podeli

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) u protekloj godini posredovala je u zapošljavanju državljanja Srbije u Nemačkoj, Japanu i Mađarskoj.

A kako je saopšteno, najviše su traženi zdravstveni radnici, profesori engleskog jezika i tekstilci.

Podaci NSZ pokazali su da su najučestaliji konkursi bili vezani za Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika državljana Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj, koji je potpisan između NSZ i Nemačke savezne agencije za zapošljavanje iz Nirnberga.

Predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u ustanovama takvog tipa širom Nemačke, navode u NSZ.

Nakon sprovedenih svih potrebnih postupaka koji su započeti na osnovu saradnje NSZ, Nemačke agencije za zapošljavanje (BA) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), koja se odvija u okviru projekta "Triple Win", uz posredovanje NSZ u Nemačkoj je u 2014. godini zaposleno 88 državljana Srbije.

U 2013. godini zaposleno je 27 njih.

U 2014. godini, pored postupaka posredovanja za rad naših državljana za rad u Nemačkoj, NSZ je posredovala po prijavama poslodavaca "Terra International School", u gradu Jamaguči u Japanu.

Iskazana je potreba za zapošljavanjem jednog lica na poslovima nastavnika engleskog jezika i radno je angažovana jedna osoba koja je po zanimanju profesor engleskog jezika.

Potrebu za zapošljavanjem u protekloj godini je iskazao je i poslodavac "Johnson Controls International" iz grada Papa u Mađarskoj i to za 10 polukvalifikovanih radnika na poslovima obrade kože.

Odabrana su četiri kandidata iz naše zemlje, navode u NSZ.

Što se tiče procedure, posredovanje za zapošljavanje u inostranstvu se obavlja na osnovu prijave potrebe za zapošljavanjem koju prima NSZ od stranog poslodavca, u kojoj se obavezno navodi koji profil lica je poslodavcu potreban za rad i kakve kvalifikacije i potrebna znanja ta lica moraju da poseduju.

Oglasi u kojima posreduje NSZ se uvek objavljuju na sajtu NSZ.

NSZ ima i Migracione servisne centre koji su integralni deo Nacionalne službe za zapošljavanje.

Migracioni servisni centri predstavljaju informativne centre, koji se u svakodnevnom radu bave upravo informisanjem migranata i potencijalnih migranata, o rizicima ilegalne imigracije, kao i o mogućnostima u okviru legalnih migracija.

Postoji sedam migracionih centara u Srbiji, a oni se nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Boru, Kraljevu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru, ali oni se ne bave posredovanjem u zapošljavanju.

Direktor NSZ Zoran Martinović objasnio je da se prilikom zapošljavanja u inostranstvu zahtevaju određene procedure koje moraju biti ispoštovane kako bi se dala garancija da će se prema svim licima ostvarati prava iz radnog odnosa i drugih uslova rada koji važe za sve državljane te zemlje u kojoj se zapošljavaju.

- Postoje adekvatni sporazumi sa određenim zemljama ili odgovarajućom službom u toj zemlji - kazao je Martinović Tanjugu.

Dodao je da NSZ nema saznanja o pojedinačnim odlascima ili drugim vidovima upućivanja radnika iz Srbije u inostranstvo.

- Nacionalna služba nema saznanja o tome, ono što mi garantujemo je da sva lica koja se upućuju preko nas imaju procedure koje se zahtevaju i koje moraju biti ispoštovane, a koje im garantuju ostvarivanje svih prava iz radnog odnosa - rekao je Martinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.