NavMenu

Za jagodinsku "Fabriku kablova" zainteresovano osam kupaca

Izvor: Tanjug Petak, 16.01.2015. 11:39
Komentari
Podeli
Za "Idustriju kablova" u Jagodini, koja je na četvrtom mestu bele liste Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, javilo se osam zainteresovanih kupaca, izjavio je predsednik Odbora Sindikata metalaca "Kablova" Oliver Jovanovski.

- "Industriju kablova" očekuje tender krajem februara ili početkom marta, ali firme koje su se javile kao zainteresovane, prema našem mišljenju, ni jedna nije ozbiljan kupac - rekao je Jovanovski novinarima.

Kako bilo, da bilo "Kablovi" moraju promeniti tip vlasništva, više ne postoji društvena svojina, a videćemo kako - da li prodajom imovine, dokapitalizacijom ili odlaskom u Akcijski fond, istakao je Jovanovski.

Za socijalni program prijavilo se 692 radnika, od 2.004 koliko ih sada radi u ovoj firmi. U toku je potpisivanje neophodnih dokumenata za isplatu, koje se obavlja u zgradi bivšeg hotela "Srbija" i trajaće do 29. januara.

- U prvoj fazi za isplatu biće samo oni radnici koji nemaju nikakvih obustava iz ličnih dohodaka a radnici su dužni da sa sobom ponesu razdužne listove i izjave.

Jovanovski je izjavio Tanjugu da se većina radnika opredelila "za opciju dve do pet godina", a to znači da se upućiju u Nacionalnu službu za zapošljavanje, gde za taj period do ispunjnja jednog uslova za penziju, primaju 37.000 dinara mesečno, poreze i doprinose plaćaju sami, ostaje im oko 30.000 dinara, plus "džeparac" od oko 3.500 EUR (šest bruto plata na ime otpremnine).

- To je najbolja opcija, od ponuđenih, i za nju se opredelilo 70% radnika zainteresovanih da odu iz firme - rekao je Jovanovski.

- Ono što je za sindikat najbitnije, je to da idu svi dobrovoljno niko ne ide na silu i to je za nas najbolja stvar - rekao je Jovanovski i napomenuo da su "samo metalci dobili ovako povoljan socijalni program", zaslugom Sindikata metalaca.


Jovanovski je istakao da "Fabrika radi i ima posla".

Generalni direktor Industrije kablova Ratko Vučurović, je potsetio da su "Kablovi" prošle godine proizveli energetskih i telekomunikacijskih kablova za tehnički visoko zahtevne projekte u energetici, železnici i telekomuinikacijama, u vrdenosti 50.000.000 EUR i izvozili u 15 zemelja sveta.

Ovo je šesti socijalni program odlaska radnika "Industrije kablova" od 1999. godine, a u poslednjih desetak godina ovu firmu, po raznim osnovama, napustilo je preko 3.500 radnika.Najviše, oko 1.200, ih je otišlo krajem 2003. godine.

"Kablovi" su u fazi restruktuiranja.

Industrija kablova u Jagodini je najveći proizvođača kablova i kablovskog pribora na Balkanu i četvrti, po kapacitetima u Evropi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.