Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.01.2015.| 20:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ENERGETIKA.

Iako je 2014. najavljivana kao "godina energetike", teško da bismo se iz ove perspektive sa tim složili. Velikoj većini investitora u ovu oblast prošla godina je protekla u iščekivanju novog Zakona o energetici koji je usvojen pred sam kraj 2014. Zakon bi trebalo da obezbedi veću zaštitu kupaca, kao i bolje uslove za investitore u energetiku. Da li će ovaj dokument biti zamajac za "energetske" ulagače videćemo već prema realizaciji projekata u ovoj godini.

Prošla godina je bila neizvesna za investitore u obnovljive uzvore energije (OIE), posebno za vetroparkove, ali u 2015. se očekuje početak izgradnje mnogo novih postrojenja. Veliko interesovanje za OIE su pokazali i naši čitaoci tokom cele prošle godine, tako da je najviše tekstova na listi upravo iz ove oblasti. Ovoj aktuelnoj temi je i "eKapija" posvetila Tematski bilten objavljen u novembru.

Veliko pitanje, na koje, takođe, odgovor čekamo u 2015. jeste - šta će biti sa Južnim tokom. Naime, optimistične izjave su stizale u septembru - kako Srbija već u oktobru može da počne izgradnju Južnog toka, međutim, već početkom decembra je iz Rusije stigla vest da je projekat otkazan. Evropska unija i Rusija pregovaraju oko tog pitanja, a dok se to ne reši početak izgradnje se i u Srbiji pomera.

(Foto: Shutterstock)
Upravo su sve hoće-neće zavrzlame oko Južnog toka dovele do toga da ovaj projekat izbije na čelnu poziciju naše rang liste. Dok se pregovara o Južnom toku, uporedo se razmatraju ideje oko alternativa ruskom gasovodu. Mađarska je poslednja stavila na sto intenziviranje pregovora sa Srbijom, Turskom, Grčkom i Makedonijom o potencijalnoj gradnji novog gasodova koji bi vodio do zemalja centralne Evrope.

Drugu poziciju je zauzeo početak rada solarne elektrane u Kladovu u koju je "Solaris energy" uložio 3 mil EUR. Postrojenje u selu Velesnica smešteno je na 4, 5 hektara zemjišta, a površina solarnih panela je 13. 600 m2. Ukupna snaga elektrane je dva megavata, a investitori najavljuju da će graditi još dva bloka te elektrane u koju će uložiti dodatnih tri miliona evra.

Najveći planirani vetropark u Srbiji izazvao je veliku zaintersovanost naših čitalaca i zauzeo treće mesto. Kompanija "Continental Wind Serbia" (CWS) u junu je ostala bez građevinske dozvole za postrojenje, ali ju je posle mesec dana ponovo dobila. Direktorka CWS Ana Brnabić je za "eKapiju" rekla da je usvajanje Zakona o energetici dobra vest za investitore, kao i da daje prostor za usvajanje modela Ugovora o otkupu električne energije, na osnovu koga će banke moći da finansiraju izgradnju vetroparkova.

Četvrtoplasirana je takođe investicija u obnovljive izvore. Naime, kompanija "Mineco" je dobila na Drugom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike 4 lokacije za razvoj i izgradnju mini hidroelektrana (MHE) u opštinama Valjevo, Dimitrovgrad i Paraćin. Kako je za naš portal rekao ministar energetike Aleksandar Antić, Ministarstvo namerava da raspiše novi konkurs za MHE, a prvo će iz pretpristupnih fondova (IPA 2013) biti finansirana izrada novog Katastra MHE, a tek po njegovom završetku očekuje se novo obaveštenje o slobodnim lokacijama.

Još jedan vetropark na našoj listi. Peto mesto je zauzela investicija francuske kompanije IEL, koja bi u 2015. trebalo da počne da gradi vetropark u Bašaidu snage 50 MW. U ovo postrojenje kod Kikinde biće uloženo 70 mil EUR, a investitor planira ulaganja u vetropark u Malom Crniću, kao i u geotermalnu energiju u Vojvodini.

Veliki energetski objekat, koji bi Srbija trebalo da dobije posle zastoja u investicijama od 30 godina, jeste novi blok u termoelektrani "Kostolac". Upravo su planovi za "Kostolac B3" i pregovori o izgradnji sa kineskim partnerima zainteresovali naše čitaoce, pa je ova investicija došla na šestu poziciju. Najnovija informacija koja je stigla iz Ministarstva energetike je da će u prvoj polovini godine početi gradnja termoelektrane "Kostolac B", "zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima".

Veliki prašinu je podigla i priča na sedmom mestu da je nemačka kompanija RWE, jedan od vodećih proizvođača električne energije u Evropi, zainteresovana da kupi "Elektroprivredu Srbije" (EPS) i da je za to spremna da plati nekoliko milijardi evra.

Zainteresovanost slovačke kompanije "Biotec" da uloži 8 mil EUR u četiri biogasne stanice u Bečeju stigla je na osmu poziciju.

Proizvođači pametnih brojila i prateće opreme iščekivali su krajem prošle godine tender za uvođenje ovih sistema u "Elektroprivredu Srbije". EPS je polovinom decembra objavio međunarodni tender za nabavku električnih brojila sa daljinskim očitavanjem, koja će se finansirati iz dela kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Pametna brojila su zauzela deveto mesto na listi čitanosti, a i sam javni poziv je izazvao veliku pažnju s obzirom na to da nijedna od srpskih firmi ne može da ispuni uslov tendera da ima promet u poslednjih pet godina od 75 mil EUR i da raspolaže sredstvima od najmanje 25 mil EUR.

Desetorangirana je planirana investicija nemačke kompanije "EES Group" o izgradnji tri minihidrocentrale u Vrnjačkoj Banji, u koje će biti uloženo oko 60 mil EUR.

Na 11. mestu je solarna elektrana snage 1MW u Beočinu koju je firma "Prima Energy" većinom finansirala putem kredita Erste banke.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ENERGETIKA uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategorijama ZDRAVSTVO, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije
Vlada Republike Srbije Beograd
Gazprom Export Moskva
GASTRANS Novi Sad
JP Srbijagas Novi Sad
Solaris Energy d.o.o. Velesnica
ProCredit Bank a.d. Beograd
Continental Wind Serbia d.o.o.
Elnos Bl d.o.o. Beograd
Mineco plus d.o.o. Beograd
Veliki Majdan Ljubovija
Mineco plus d.o.o. Beograd
IEL OIE Balkan Renewable Energy DOO Beograd-Stari Grad
Grad Kikinda
Ist urban d.o.o.
Grad Valjevo
Opština Dimitrovgrad
Opština Brus
Opština Paraćin
JP EPS Beograd - Ogranak TE-KO Kostolac
BOSIL-METAL d.o.o. Bosilegrad
SEWEA Srpsko udruženje za energiju vetra
CMEC Beijing
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije Beograd
Elektromreža Srbije a.d. EMS Beograd
Opština Vrnjačka Banja
PRIMA ENERGY NOVI SAD
Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD
Erste Bank a.d. Novi Sad
RWE AG Nemačka
Tagovi:
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2014
retrospektiva
retrospektiva 2014
retrospektiva energetika
retrospektiva energetika 2014
Gasprom
Južni tok
Južni tok doo
South Stream
Srbija gas
Južni tok kroz Srbiju
Južni tok kroz Bugarsku
Solaris energy
Prokredit banka
CWP
Continental Wind Serbia
CWS
vetropark Kovin
vetropark u Kovinu
vetropark Čibuk 1
Čibuk
Mineco
Mineko
Veliki majdan Ljubovija
IEL
Ist Urban
Kostolac
Kostolac B3
novi blok Kostolac
treći blok kostolac
CMEC
EPS
EMS
RWE
Biotec
Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije u Privrednoj komori Srbije
EES Group
Beočin Energy
MHE
minihidroelektrane
minihidroelektrana
mini hidroelektrane
mini hidroelektrana
male hidroelektrane
vetropark u Bašaidu
Vetropark Bašaid
vetropark Kikinda
vetropark kod Kikinde
vetropark
vetroparkovi
OIE
obnovljivi izvori energije
minihidroelektrana Valjevo
minihidroelektrana Dimitrovgrad
minihidroelektrana Brus
minihidroelektrana Paraćin
pametna brojila
minihidroelektrane Vrnjačka Banja
solarna elektrana
solarne elektrane
solarna elektrana Beočin
solarna elektrana Kladovo
biogasna stanica
biogasne stanice Bečej
Zakon o energetici
novi zakon o energetici
Katastar MHE
javni poziv za lokacije za MHE
Ana Brnabić
Aleksandar Antić
Ugovor o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije
Evropska banka za obnovu i razvoj
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.