NavMenu

Potpisan plan modernizacije pruge Beograd-Budimpešta - Početak izgradnje krajem 2015.

Izvor: Beta Sreda, 14.01.2015. 16:08
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
U Beogradu je danas potpisan Trilateralni plan saradnje Kine, Mađarske i Srbije o izgradnji imodernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, izjavila je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je na konferenciji za novinare kazala da je danas potpisanim dokumentom utvrđeno da do kraja juna ove godine bude završena konačna studija izvodljivosti projekta pruge Beograd-Budimpešta i da će se tada znati tačan način finasiranja.

Prema njenim rečima, studiju izvodljivosti za Srbiju će raditi Saobraćajni institut CIP i da su sve države potpuno samostalne u izboru modela finansiranja.

Mihajlovićeva je dodala da je danas dogovoreno i da izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počne krajem godine, a da ceo projekat bude završen za dve godine.

Realizacijom ovog projekta, Srbija će konačno imati modernu prugu koja će ići 200 kilometar na sat, kazala je ona.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto kazao je da je u Beogradu danas potpisan bitan dokument koji znači korak napred po pitanju modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.

- Vlada Mađarske pridaje veliki značaj saradnji Kine i srednje Evrope jer je ona u interesu cele Evrope i veoma smo ponosni što zajedno sa Srbijom možemo da budemo deo jedne investicije koja sada predstavlja glavnu investiciju i projekat Kine i sredne Evrope - kazao je Sijarto.


Prema njegovim rečima, Srbija i Mađarska su veoma važne zemlje u transportu robe iz Kine za Evropu i modernizacijom pruge Beograd - Budimpešta, kineska roba će najbržim putem stizati u Evropu, potsetivši da roba iz Kine stiže u Evropu preko grčke luke Pirej.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang kazao je da pruga Beograd-Budimpešta nije jedini projekat koji Srbija radi u saradnji sa Kinom, ne precizirajući o kojim drugim projektima je reč, ali je naglasio da postoje potencijli za saradnju na izgradnji obilaznice, autoputa i termoelektrana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.