NavMenu

Osnivanje zadruga neophodno za unapređenje poljoprivrede

Izvor: Tanjug Sreda, 14.01.2015. 11:23
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Bez zadruga nema unapređenja poljoprivrede i zato je neophodno što pre doneti Zakon o zadrugarstvu, kako bi se i zadrugarstvo i poljoprivredni proizvođači doveli u red, a poljoprivreda davala efekte koji se od nje očekuju, ocenjuju poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

- Mislim da će Ministarstvo poljoprivrede insistirati da se zakon donese što pre - rekao je danas Tanjugu stručni savetnik Poljoprivredno-savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, zadužen za zadrugarstvo Dejan Jocić.

Jedini vid unapređenja poljoprivredne proizvodnje je organizovanje poljoprivrednika, pitanje je samo da li kroz udruženje ili zadrugu, kazao je Jocić, koji je ranije bio predsednik Zadružnog saveza za Šumadiju i Pomoravlje.

Zadruge omogućavaju poljoprivrednicima plasman proizvoda, nabavku materija po povoljniji cenama, kreditiranje proizvodnje, manje je sive ekonomije, dok su sada prepušteni nakupcima i prekupcima, i ucenjivani su.

Kao članovi zadruge poljoprivrednici lakše dolaze i do državnih subvencija, istakao je Jocić i dodao da "to moraju biti prave zadruge, u službi poljoprivrednika, kooperantske, a ne neke koje se otvaraju uz neke poljoprivredne prodavnice i apoteke".

"Udruživanje koje imamo sada ponegde je u cilju nekog i nečijeg interesa, kao nešto se radi a to je u stvari, što bi rekao naš narod trange-frange", dodao je on.

Jocić je napomenuo da je krajem prošlog veka na području Šumadije i Pomoravlja bilo preko štotinu zadruga a "sada funkcionišu tri ili četiri".


Mišljenje Jocića deli i stručni savetnik za ratarstvo ove službe Miodrag Simić i ostali poljoprivredni stručnjaci ovog dela Srbije uz ocenu da su dobro organizovane zadruge neophodne poljoprivrednicima, a u "ovakvoj situaciji poljoprivrednici su prepušteni sami sebi a njihov težak položaj koriste nakupci, prekupci i drugi mešetari".

U Pomoravskom okrugu pod poljoprivrednim površinama je oko 158.000 hektara od čega se obrađuje oko 120 hektara.

Zadruge su sigurnija egzistencija stanovništvu koje se bavi poljoprivredom, "mladi bi ostajali na selu, lakše bi se dolazilo do donacija, kredita a i povećo bi se obim poljoprivredne proizvodnje kome teži država", ocenjuju poljoprivredni stručnjaci Pomoravlja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.