NavMenu

Vlada priprema mere za borbu protiv sive ekonomije

Izvor: Beta Utorak, 13.01.2015. 20:06
Komentari
Podeli
Koordinaciono telo za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije održaće prvi konstitutivni sastanak u četvrtak, 15. januara, objavilo je u utorak (13. januara 2015. godine) Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, na tom sastanku će biti usvojen poslovnik o radu Koordinacionog tela i radu Stručne grupe, a biće doneta i konačna odluka o imenovanju članova Stručne grupe iz redova ministarstava i privrede.

Planirano je da se sastanak Stručne grupe održi 19. januara, kada će biti usvojena osnovna načela za razvoj Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Dodaje se da će Stručna grupa razmotriti i dinamiku donošenja zakona o naknadama kojim bi se uveo veći stepen transparentnosti i reda u postojeći sistem parafiskalnih nameta.

U Ministarstvu finansija, kako je saopšteno, u utorak je održan zajednički sastanak predstavnika Stručne grupe i Koordinacionog tela Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije. Sastanku su prisustvovali potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Željko Sertić i predstavnici Izvršne kancelarije Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Navodi se da su ministri na sastanku dali punu podršku predloženim merama za suzbijanje sive ekonomije i uspostavljanje predvidivog i stabilnog poslovnog okruženja, posebno kroz reformu poreskog sistema, sistema inspekcija i reformu parafiskalnih nameta.

Jedan od prvih zadataka Stručne grupe i Koordinacionog tela, kako je dogovoreno, biće usvajanje osnovnih načela za razvoj Nacionalnog programa i Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije, na osnovu mera koje su predložili NALED i Savez za fer konkurenciju. Stručnu pomoć u definisanju tih mera pružiće Sekretarijat za javne politike.

U Vladi Srbije je i pre mesec dana razgovarano o borbi protiv sive ekonomije kada je predloženo formiranje interministarske radne grupe za suzbijanje sive ekonomije, koja će osmisliti i sprovesti nacionalni program za suzbijanje nelegalnog poslovanja.

Predstavnici NALED-a i Saveza za fer konkurenciju predočili su tom prilikom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i resornim ministrima predlog seta 13 mera koje bi pomogle smanjivanju nelojalne konkurencije legalnoj privredi.

Prema podacima NALED-a, obim sive ekonomije narastao je na 30% BDP-a i budžet svakog dana gubi osam miliona evra, a građani škole, bolnice, puteve i penzije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.