Izvor: eKapija | Utorak, 13.01.2015.| 10:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2014 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: Piotr Pabijan /shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2014. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru ZDRAVSTVO.

Izjava direktora Kliničkog centra Srbije Miljka Ristića da bez veze nema dobrog lečenja u Srbiji uzdrmala je krajem 2014. i stručnu i širu javnost, izazvala lavine komentara i potpuno podeljene reakcije. Prvi čovek KCS ogradio se da su ovakvi stavovi lično mišljenje i bio je izričit u svojim tvrdnjama: "Zar treba da ćutim o srpskom zdravstvu?". Drugi nisu otkrivali razloge svoje "pobune". Ostavka prvog čoveka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčila Babića ostala je nepoznanica. Spekulisalo se da je razlog Novi pravilnik o listi lekova i nesuglasice sa ministrom, ali nijedna zvanična informacija nije izašla ni iz RFZO ni iz Ministarstva zdravlja.

Da u srpskoj medicini može bolje - može. Liste čekanja u zdravstvu i dalje su pozamašne, jedinstven informacioni sistem i dalje je samo u najavi, bolnica i klinika i dalje nedostaje a mladi lekari još gledaju ka Nemačkoj kao obećanoj zemlji.

Nešto je ipak krenulo i na bolje. U decembru je u Srbiji ugrađeno prvo veštačko srce, zaživeo je Fond za lečenje dece u inostranstvu, a ministar Zlatibor Lončar je najavio da bi građani već do kraja 2015. mogli da odlaze kod privatnog lekara uz overenu zdravstvenu knjižicu. Saradnja javnog i privatnog sektora zdravstva bila je aktuelna tokom cele 2014 godine, a "eKapija" je ovoj temi posvetila i svoj prvi Tematski bilten.

U 2014. formirana je i Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i praksi Srbije koja je najavila izradu ličnih karti privatnog sektora i njegovu integraciju u državni sistem zdravstva. Iako nije reč o konkretnoj investiciji novo udruženje će, zalažući se za prepoznavanje privatnog zdravstvenog sektora kao ravnopravnog – na stručnom, funkcionalnom i administrativnom nivou, doprineti konkretnom rešavanju problema u srpskom zdravstvu a time i boljoj i racionalnijoj zdravstvenoj zaštiti građana.

Investicionih ideja, najava i očekivanja bilo je tokom cele 2014, realizacija ne mnogo.

Najviše interesovanja čitalaca "eKapije" privukla je najava turske grupacije "Acibadem" (u koju su pacijenti iz Srbije upućivani na operacije srca, a sada o trošku osiguranja idu na gama i sajber nož) o izgradnji klinike od 25.000 kvadratnih metara u Novom Beogradu. Realizacija je prema najavama trebalo da počne do kraja 2015. godine, mada ništa nije urađeno, a turski medicinski gigant ne želi da daje informacije u vezi sa daljim planovima u Srbiji. Prva investiciona priča na našoj ovogodišnjoj rang listi vredna je 100 mil USD.

Prati je otvaranje fabrike potrošnog materijala za hemodijalizu koju je nemačka kompanija "Fresenius Medical Care" otvorila početkom decembra u Vršcu. Nova fabrika osim što će opremom za dijalizu snabdevati pacijente u Srbiji, svoje proizvode će plasirati na evropsko tržište i u njoj će raditi 15.000 radnika. Otvaranjem nove fabrike izvoz će biti udvostručen i biće uvedeni novi proizvodi, a kad fabrika bude radila punim kapacitetom proizvodiće arterijsko-venske sisteme za više od 150.000 pacijenata.

Izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu najavljena je još jednom. Investiciona priča na 3. mestu naše rang liste prema aktuelnim prognozama, i kako su potvrdili za naš portal u Jedinici za upravljanje projektom "Istraživanje i razvoj" (JUP), počeće sa realizacijom u aprilu 2015. godine.

"Šumadijski hram nauke" zamišljen je kao višenamenski objekat, sastavljen od tri bloka (lamele), a u njemu će biti smešteno više istraživačkih centara: Centar za istraživanje matičnih ćelija (sa bankom matičnih ćelija), Centar za molekulska i celularna istraživanja, Centar za morfološka istraživanja, Centar za farmaceutska i farmakološka istraživanja, Centar za funkcionalna istraživanja i Centar za prioritetne istraživačke oblasti biomedicine (sa pratećim sadržajima). Za izgradnju i opremanje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu biće izdvojeno ukupno 20 mil EUR.

Centar izvrsnosti Kragujevac
Priča da Niš od prošle godine ima jednu od najbolje opremljenih medicinskih ustanova u ovom delu Evrope našla se na 4. poziciji. Izgradnja Kardiohirurške klinike u Nišu, površine 2.360 m2 trajala je četiri godine i u nju je uloženo 250 miliona dinara.

"Seven Bridges Genomics" (SBG) srpsko-američka firma, sa bazom u Beogradu i Bostonu, dobila je 5,8 mil USD za razvoj platforme za istraživanje raka. U pitanju je prva platforma tog tipa na svetu, a kompanija je dobila ugovor kao deo inicijative Nacionalnog instituta za rak SAD-a za razvoj "Cancer Genomics Cloud Pilot". Dovoljno za 5. poziciju.

Rang listu zatvaraju elektronske zdravstvene knjižice o kojima se priča godinama unazad. Prema poslednjim najavama, nove elektronske, umesto papirnih svetlozelenih knjižica građani Srbije imaće od 1. janura 2017. Kako ističu nadležni, izdavanje elektronskih kartica je osnov za sve buduće projekte elektronskog zdravstva koje će zdravstvene ustanove moći da uspostave, kao što su zakazivanje pregleda od kuće, elektronsko upućivanje pacijenata iz jedne u drugu ustanovu i drugo.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.