Izvor: Tanjug | Nedelja, 11.01.2015.| 14:23

ANTIĆ: "Kostolac B", prva termoelektrana nakon 30 godina

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)
U prvoj polovini godine počeće gradnja termoelektrane "Kostolac B", zahvaljujući veoma povoljnoj finansijskoj liniji koju je Srbija dogovorila sa kineskim partnerima, najavio je u nedelju ministar energetike Aleksandar Antić istakavši da će to biti prvi takav objekat izgrađen u zemlji u poslednjih 30 godina.

Antić je na TV "Pinku" rekao da je Vlada Srbije veoma ozbiljno pregovarala na sklapanju tog ugovora o zajmu i zauzvrat dobila veoma povoljan kredit sa rokom otplate od 20 godina, kamatom od 2,5 odsto.

Ministar očekuje da će taj ugovor biti tema prve naredne sednice Skupštine Srbije, nakon čega će, kako je rekao, kineski partneri započeti radove na izgradnji.

- Projekat će početi da se realizuje u prvoj polovini ove godine - rekao je Antić.

On je ponovio da Srbija, uprkos prošlogodišnjim katastrofalnim poplavama, ima apsolutno stabilnu energetski situaciju i dovoljno električne energije, uglja i gasa za sve potrošače - građane, daljinski sistem i privredu. Pritom, ukazao je, zaliha gasa u Banatskom dvoru nisu korištene.

- Potpuno držimo stvari pod kontrolom. Vlada, ministarstvo i energetske kompanije čitavu stvar su dobro vodile i na današnji dan imamo poputno stabilan sistem bez obzira na katastrofu koju smo imali - rekao je Antić.

Ukazao je i da je 2014. godina bila prva u kojoj nije bilo poskupljenja električne energije i to je, kaže, bila pre svega politička, a ne ekonomska odluka.

Vlada je, objasnio je, procenila da uprkos katastrofalnim poplavama i ugroženog energetskog sistema, da građane ne treba da optereti dodatnim izdacima za električnu energiju, pre svega zbog teških reformi i fiskalne konsolidacije koju vlada sprovodi.

Antić nije mogao da kaže kada će struja poskupeti, ali je dodao da to tada sigurno neće biti politička već isključivo ekonomska odluka.

Govoreći o nedavno donetom Zakonu o energetici, Antić je rekao da je taj akt sada potpuno usaglašen sa standardima Evropske unije, te posebno istakao da on daje snažan podsticaj novoj investicionoj politici u oblasti energetike u Srbiji.

Novi zakon, istakao je, daje i snažan podsticaj novoj investicionoj politici u oblasti energetike u Srbiji budući da tri decenije u Srbiji nije izgrađen nijedan veći novi energetski objekat.

- Država više ne može biti jedini investitor, sada su to i privatne kompanije i moram reći da tu ne postoji problem da li ima zainteresovanih investitora. Svi hoće da investiraju pod uslovom da postoji uređen sistem koji garantuje sigurnost tih investicija - kazao je Antić.

Zakon, rekao je ministar, donosi kvalitetne pomake u mnogim oblastima - liberalizaciju tržišta i stvaranje uslova da imamo ekonomsku tržišnu utakmicu za snabdevanje električnom energijom i gasom građana i prvrede, jačamo ulogu institucija u čitavom energetskom sektoru, pre svega Agencije za energetiku koja treba da uredi odnose države, energetskih kompanija i građana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.