Izvor: RTS | Nedelja, 11.01.2015.| 11:04

Šta koči rad hirurga na "Banjici"

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" (Foto: iohbb.edu.rs)
Rad lekara na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" otežan je jer se često kvari centralna sterilizacija, stara oko 45 godina.

Na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", najvećoj ustanovi te vrste u Srbiji, godišnje se uradi oko 9.000, a dnevno više od 40 operacija. Iako je uspela da smanji listu čekanja za ugradnju zglobova i kukova, a za starije od 70 godina listu ukinula pa se intervencija urade odmah, u toj ustanovi se ipak radi u otežanim uslovima.

Na Institutu postoje službe koje se bave ortopedsko-hirurškim bolestima svih generacija i to: dečja hirurgija, spinalni centar, službe ortopedske onkologije, produženja ekstremiteta, ugradnje zglobova i kukova, plastična i rekonstruktivna hirurgija.

Odeljenje trauma za patologiju šake, lakta i ramena, najpoznatija je u ovom delu Evrope. Lekari kažu da bi radili još više, ali im rad usporava centralna sterilizacija stara oko 45 godina pa se često kvari.

- Mi strahujemo da nam centralna sterilizacija ne stane i da mi prestanemo da operišemo. Plašimo se da će kvar biti takav da ga više nećemo moći popraviti. U ovom trenutku sve se drži pomoću štapa i kanapa jer ta centralna radi neprekidno – od ujutru do uveče i noću - objašnjava v. d. direktora Instituta dr Zoran Baščarević.

Kada je veća potreba za hirurškim intervencijama, posebno u zimskim danima i kada je poledica, često se neki deo tog bloka pokvari.

Dr Predrag Todorović, ortopedski hirurg, kaže da je pre nekoliko dana bio potpuno stopiran rad u operacionim salama jer je kvar sterilizacije bio takav da nije mogao da se popravi tokom prethodne noći.

- U tom slučaju izlaze nam u susret druge beogradske bolnice – to su najčešće VMA i "Dragiša Mišović" - objašnjava Todorović.

Neretko se radi i dokasno uveče, a ponekad se operacije odlažu zbog nedovoljnog broja sala.

- Jedna ovakva ustanova mora da ima najmanje 11, 12 operacionih sala. Mi se trudimo da kroz svojih osam sala provučemo sve ovo. Deveta sala bi nam mnogo značila zato što bi rasteretila popodnevne i noćne operativne programe - rekao je Beščarević.

U toku je renoviranje devete sale, koja 30 godina čeka da bude završena. Obnavlja se sredstvima bolnice, a to nije dovoljno, pa se zaposleni na klinici "Banjica" nadaju pomoći donatora.

Iz Ministarstva zdravlja smo dobili uveravanje da će ove godine izdvojiti sredstva za rekonstrukciju centralne sterilizacije i sale.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.