Izvor: Tanjug | Nedelja, 11.01.2015.| 10:48

Pripremljen model privatizacije za 226 preduzeća

Za 226 državnih preduzeća je određen model privatizacije i već sledeće nedelje kreću prve objave privatizacionih procesa, izjavio je u subotu ministar privrede Željko Sertić i dodao da za njih već ima zainteresovanih.

On je rekao da je na spisku za privatizaciju 512 preduzeća sa 85.000 zaposlenih i da će od tog broja 188 otići u stečaj, ali da u njima ima svega oko 5.000 radnika, tako da je to, kako je naveo, minimalan procenat.

Sertić je napomenuo da tih 188 preduzeća nemaju funkcionalnu aktivnosti već godinama unazad i da faktički ne rade.

Prema njegovim rečima, postoji i 90 preduzeća u kojima je trenutno iz raznih razloga zaustavljena privatizacija.

- Ako neko preduzeće ne bude privatizovano biće pripremljen model reorganizacije - rekao je Sertić za RTS objasnivši da je dozvoljeno da se za njih naknadno dogovore modeli kako mogu da nastave da posluju.

- Nije sve crno belo, uvek postoji prelazni model - poručio je Sertić i pozvao menadžmente preduzeća i sindikate da ne dozvole da se ona uguše u dugovima već da počnu da rešavaju svoje probleme.

Govoreći o javnim preduzećima, Setić je potvrdio da su samo tri javna preduzeća predala plan nove reorganizacije dodajući da je država bila stroga sa uslovima da je i očekivala da neće svi dostaviti planove.

On je kazao da, na primer, predstoji reorganizacija "Železnica Srbije", "Srbijagasa", zatim da je "Telekom" u fazi izbora privatizacionog savetnika...

- U naredne tri godine ćemo anulirati sve gubitke, koji su ogromni u javnom sektoru - rekao je Sertić ističući da već sada postoje uštede od oko 35 milijardi dinara, jer je država tražila od preduzeća drugačije ponašanje i napravila timove ljudi koji znaju kako privreda funkcioniše.

On je, takođe, najavio da bi Strategija malog i srednjeg biznisa trebalo da bude na vladi već naredne nedelje, a koja predviđa oživljavanje tog sektora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.