NavMenu

Završetak socijalnih stanova u Kikindi do proleća - Opštinska stambena agecija pozitivno poslovala u 2014.

Izvor: Dnevnik Petak, 09.01.2015. 11:30
Komentari
Podeli
Kikinda (Foto: Marija Kambić)Kikinda
Opštinska stambena agencija Kikinde započela je 2014. gradnju zgrade u Bloku C2, i kalendarsku godinu završila pozitivnim bilansom. Radi se o objektu za takozvano socijalno stanovanje sa 15 stanova i dva poslovna prostora. Izvođač radova je firma "AS stan" iz Beograda, a stanovi su veličine od 46 do 64 kvadratnih metara.

- Očekujemo da će u aprilu ili maju zgrada biti završena - istakao je direktor Opštinske stambene agencije Milorad Mandić.

- U toku je zastakljivanje i postavljanje prozora, a nedavno su završene neophodne instalacije grejanja, vodovoda i kanalizacije. Rade se košuljice i neophodne pripreme za krečenje. Stanovi su projektovani i grade se po najnovijoj zakonskoj regulativi i svaki će imati energetski pasoš.

Zgrada ima prizemlje i četiri sprata, a sredstva su obezbedili Republika Srbija i lokalna samoprava. Očekuje se da će za kompletne radove biti utrošeno 78 miliona dinara, a objekat ostaje u vlasništvu lokalne samouprave.

- Uredba o tome ko može da konkuriše za stanove je izašla i nalazi se na sajtu Vlade Srbije. Uredbom je precizirano ko može da dobije stan i to su osobe koje mogu da plaćaju zakup, režijske troškove, poreze, jer program mora da bude samoodrživ. U dokumentu se nalazi i predlog o visini nadoknade. U narednom periodu lokalna samuprava raspisaće konkurs i oformiti komisiju za dodelu stanova, u kojoj će biti i predstavnici Republike - napominje Mandić.

Plan i program za 2015. godinu ovog javnog preduzeća, usvojen na poslednjoj sednici Skupštine opštine predviđa 69,2 miliona dinara u prvih pet meseci. Međutim, održavanje stanova u privatnom vlasništvu nije ušlo u program rada za narednu godinu, pa će vlasnici stanova morati da potpišu ugovore sa drugim firmama za popravke havarija.

- Uskoro ćemo obavestiti naše korisnike da raskidamo ugovore sa njima i da će ova delatnost ići na tržište, tako da će stanari morati da se udruže. Agencija se do sada brinula o takozvanom nužnom delu odnosno osiguranju stambenog fonda od požara i izliva vode. Stanari u zgradama i dalje će, po Zakonu, morati da imaju ovakvo osiguranje, ali će sada morati da sklapaju ugovore sa odgovarajućim firmama. Imali smo dosta probllema, u poslednje vreme, upravo u ovim poslovima s obzirom na to da su ugašene firme u Kikindi, koje su imale takve delatnosti poput "Našeg stana", "Radnika", "Prvog maja" – pojašnjava Mandić.

Iako je planirano u 2014. godini, pojedini lokali koji su povereni ovoj firmi da ih izdaje, nisu adaptirani.

- Ideja predsednika opštine, da se ljudima koji prvi pu otvaraju delatnost izađe u susret i da prve godine plaćaju 25% od redovne cene zakupa, a drugu 50%, urodila je plodom. Imali smo dosta zainteresovanih tako da praznih lokala više nema. Za godinu dana dva puta su korigovane cene po kojima se izdaju lokali i to oba puta na niže. Naplativost je dosta dobra, a važno je da se naredne godine ulože sredstva u sređivanje fasada i portala na objektima – najavljuje sagovornik.

Opštinska stambena agencija ima 105 lokala koji se većinom nalaze u najužem centru grada. U zavisnosti od delatnosti, cena zakupa je u petoj zoni od 97 do 582 dinara po kvadratu u prvoj zoni.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.