NavMenu

Birokratija usporava restituciju poljoprivrednog zemljišta

Izvor: Tanjug Utorak, 06.01.2015. 10:12
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić izjavio je danas da birokratske strukture i oni koji često nemaju stvarnu moć odlučivanja usporavaju restituciju poljoprivrednog zemljišta.

Sekulić je istakao, gostujući na RTS-u, da Vlada Srbije ne sabotira restituciju poljoprivrednog zemljišta, ali da se u stvarnosti na 90% rešenja o vraćanju ovog zemljišta izjavi žalba.

Prema njegovim rečima, sam Zakon o restituciji sadrži rešenja koja su visoko ocenjena od domaće stručne javnosti i međunarodnih faktora i taj akt predstavlja najbolje zakonsko rešenje u okruženju za vraćanje oduzete privatne imovine.

Jedini problem kod vraćanja poljoprivrednog zemljišta je bio taj što je Uprava za poljoprivredno zemljište na 90% rešenja Agencije za restituciju uložila žalbu, objasnio je Sekulić.

- To je očigledna opstrukcija Uprave za poljoprivredno zemljište - ocenio je on.

Direktor Agencije za restituciju je ukazao na jako loše stanje u evidenciji imovine poljoprivrednog zemljišta, gde se cifre kreću od 100.000 do čak 800.000 hektara koje se vodi kao poljoprivredno zemljište.

- To je toliko neozbiljno kad se kaže. To je kao kad kažete da imate jedan ili osam stanova u Beogradu - rekao je on.

Navodeći da je "neozbiljna priča baratati brojkama u tolikom rasponu", Sekulić je istakao da je neophodno da se precizno popiše državno zemljište kako bi se znalo koliko tog zemljišta treba da se vrati.

Direktor Agencije za restituciju je napomenuo da su i iz međunarodne zajednice upozoravali kako restitucija poljoprivrednog zemljišta može predstavljati problem i da je zato nadležna agencija inicirala izmene zakona.

Sekulić očekuje da će proces restitucije biti završen u narednih godinu i po dana kada je reč o lokalima, stanovima ili šumskom zemljištu, i dodaje da se nada da bi ista situacija trebalo da bude i kada je reč poljoprivrednom zemljištu, koje je za sada problem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.