Izvor: Beta | Subota, 03.01.2015.| 12:53

I domaćinstva u Srbiji sada mogu da biraju od koga kupuju struju

Tržište električne energije u Srbiji od 1. januara je potpuno otvoreno, što znači da i domaćinstva mogu da izaberu snabdevača strujom.

Domaćinstva imaju pravo da se strujom snabdevaju na slobodnom tržištu, ako procene da im je to isplativije, ali ne i obavezu, odnosno moći će i posle 1. januara da ostanu na javnom, odnosno garantovanom snabdevanju.

Promena snabdevača biće besplatna, trajaće najviše 21 dan i ceo postupak sprovodiće novi snabdevač a ne kupac struje.

Direktor "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Aleksandar Obradović rekao je agenciji Beta da ne očekuje veliku konkurenciju za snabdevanje domaćinstava zbog niske cene struje u Srbiji.

- Cena struje na javnom sanabdevanju u Srbiji je 30% niža od cene u regionu. Zato ne očekujem veliki broj konkurenata koji će se truditi da pridobiju domaćinstva kao korisnike - rekao je Obradović.

On je rekao da je teško procene koliki udeo će EPS zadržati na tržištu, jer će dosta toga zavistiti od aktivnosti konkurencije.

- Za razliku od prve dve faze liberalizacije, gde su kompanije bile prinuđene da izađu na tržište i potpišu ugovore o snabdevanju pod komercijalnim uslovima, sada nijedno domaćinstvo nema obavezu da izađe na tržište - rekao je direktor EPS-a.

On je rekao i da ne očekuje da cena bude jedini argument za pridobijanje kupaca.

Domaćinstvo koje odluči da promeni snabdevača treba da reguliše dug prema "EPS Snabdevanju" i zatim se obrati novom snabdevaču, a on je dužan da završi administrativnu proceduru.

Od 84 licencirana snabdevača po neregulisanim cenama, aktivna su 44, a samo tri snabdevaju krajnje kupce, pri čemu "EPS Snabdevanje" pokriva 95%.

Tržište struje za privredu u Srbiji otvoreno je tokom 2013. i 2014. godine. U Srbiji se trećina ukupne potrošnje struje pokriva na slobodnom, a ostalo na regulisanom tržištu. Regulisanim, odnosno javnim snabdevanjem, bavi se samo "EPS Snabdevanje" po cenama koje odobrava Agencija za energetiku.

Ukupna potrošnja struje krajnjih kupaca u Srbiji u 2014. bila je 28 milijardi kilovat sati, od čega je na slobodnom tržištu prodato 34% a 66 odsto na regulisanom, pri čemu su 51% preuzela domaćinstva, a 15% mali kupci.

Prema novom Zakonu o energetici, pravo na javno snabdevanje uz domaćinstva moći će da ostvare i mali kupci, odnosno preduzeća sa do 50 zaposlenih i manje od 10 mil EUR prihoda godišnje i sa potrošnjom do 30.000 kilovat sati godišnje.

Šta sve donosi novi Zakon o energetici, pročitajte u tekstu "eKapije"!

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.