Izvor: eKapija | Utorak, 30.12.2014.| 16:02

Potvrda kvaliteta za dvadeset godina rada - Dom zdravlja "Hemikal" Valjevo ulazi u postupak akreditacije

Od laboratorije, preko poliklinike i doma zdravlja – tako je tekao dvadeset godina dug razvojni put zdravstvene ustanove "Hemikal" u Valjevu.

Sredinom septembra otvorena je i apoteka "Hemikal TD", a prvi privatni dom zdravlja u Kolubarskom okrugu i treći u Srbiji, ovih dana ulazi u postupak akreditacije. Ovim je prva privatna zdravstevna ustanova u Valjevu bliža svom osnovnom cilju – da se pacijentima pruži najbolja usluga i poveća broj zdravih ljudi.

- Ono po čemu se razlikujemo od drugih domova zdravlja jeste što je naš akcenat od početka na laboratoriji. Od osnivanja laboratorije 1994. godine imamo izuzetno razvijenu laboratorijsku dijagnostiku, a po aparatima i onome kako radimo smo u rangu sa vodećim laboratorijama u Beogradu. Redovno radimo i unutrašnje i spoljašnje kontrole koje proveravaju ispravnost našeg rada i opreme – kaže za "eKapiju" dr Ilija Mihajlović, direktor "Hemikala".

Dom zdravlja "Hemikal" smešten je u centru Valjeva, a osim poslovnog prostora na više od 400 kvadratnih metara sa centralnom laboratorijom u ovom gradu, ima i svoje medicinske laboratorije u Lazarevcu, Šapcu i Beogradu, i ordincije na Ubu i Mionici.

U radnom delu doma zdravlja u Valjevu danas se nalazi 10 specijalističkih ordinacija sa odgovarajućim čekaonicama, a više od 40 zaposlenih lekara i medicinskog osoblja svakodnevno pruža usluge u oblasti interne medicine, pedijatrije, ginekologije, urologije, oftamologije, dermatologije...

(Foto: hemikal.com)
Kao ključne stvari u razvoju Doma zdravlja, Mihajlović izdvaja kraj 2007. godine kada je iz državnog zdravstvenog centra u "Hemikal" prešlo troje lekara, što je u to vreme bio jedinstven slučaj u Srbiji. Dve godine kasnije počinje da radi i služba Medicine rada.

- Ispostavilo se da nas poistovećuju sa državnim ustanovama, što zbog kvalitetnog kadra, što jer smo uvođenjem medicine rada počeli da konkurišemo u raznim firmama i tako radimo prethodno periodične preglede. Vršimo i preglede za vozače amatere, vozače profesionalce, vozačke dozvole, prvu pomoć, a od nedavno dajemo i obuku iz prve pomoći.

Od 2008. godine Dom zdravlja "Hemikal" ima i ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje o propisivanju lekova sa pozitivne liste, tako da sa njihovim receptom pacijenti lek mogu podići i u državnoj apoteci. Na taj način su, donekle, kažu, uspeli da se izjednače sa državnim domom zdravlja u smislu konkuretnosti.

- Očekujem u narednom periodu, a nadam se i da će Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i praksi Srbije tome značajno doprineti, da se kako je i najavio ministar zdravlja povežemo sa Fondom i po pitanju pregleda pacijenata. Govoreći u ime naše ustanove, mislim da je to važno kako bi se povećao broj zaposlenih, jer ukoliko bismo bili pravi konkurenti državnoj službi bilo bi nam potrebno i više lekara i osoblja – kaže Mihajlović.

Osim toga, ističe naš sagovornik, uvođenje privatnika u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja pružilo bi pacijentima bržu i kvalitetniju uslugu.

(Foto: hemikal.com)
Mihajlović podseća da je "Hemikal" porodična firma i jedini dom zdravlja van Beograda koji je od Evropske banke za obnovu i razvoj dobio bespovratna sredstva za implementaciju standarda ISSO 9001 i ISO 15189.

- Uspešno smo završili period provere od godinu dana i sada krećemo sa procesom akreditacije koja nam je važna kako bismo bili još konkuretni na tržištu – kaže naš saogovornik.

On ističe da su u "Hemikalu" i dalje najtraženije laboratorijske usluge, ali i da je razvoj svih službi u usponu.

- Od samog osnivanja cene usluga su ostale iste a životni standard se promenio, što je uticalo i na naš posao. Kriza je svuda i nije nam lako što se tiče svih zaposlenih, ali radimo i ne žalimo se. Dosta smo uložili i ulažemo u posao jer se ceo radni vek trudimo da nam tačnost razultata, posvećenost i nivo usluga za pacijente budu najvažniji.

Iako postoji želja, za sada kako kažu, ne planiraju otvaranje ustanove u nekom drugom gradu. To ipak nije razlog, da ne šire obim usluga tamo gde već posluju. Pre dva meseca ispod doma zdravlja "Hemikal" u Valjevu otvorena je i apoteka, a početkom 2015. godine očekuju i potpisivanje ugovora sa RFZO o izdavanju lekova na recept.

I.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.