Izvor: eKapija | Sreda, 09.05.2007.| 12:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Udružen nastup gradova i opština Centralne Srbije na tržištu stranih direktnih investicija

predstavnici Grada Kragujevca i Regionalne privredne komore Užice

Poslovne asocijacije i predstavnici opština potpisali su u Kragujevcu, na prvoj Investicionoj konferenciji održanoj 7. maja 2007. godine, "Konvenciju gradova, opština i poslovnih asocijacija centralne Srbije na tržištu stranih direktnih investicija", koja je u skladu sa Strategijom podsticanja i razvoja stranih ulaganja Republike Srbije.

Potpisnici Konvencije pristupaju intenziviranju i integraciji aktivnosti, u cilju zajedničkog nastupa i povećanja konkurentnosti centralne Srbije na tržištu direktnih stranih investicija.

Definisanje strategije privlačenja inveticija, kao i izrada programa promocije investicionih mogućnosti centralne Srbije, potpisnici će realizovati u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose sa inostranstvom, Privrednom komorom Srbije, Agencijom SIEPA i drugim institucijama nadležnim za realizaciju ciljeva konvencije.

- Veličina regije veoma je važna za inostrana ulaganja. Tako da će osnovni cilj buduće regije biti usklađivanje sa NUTS standardima i regionalnom politikom Evropske unije. To je jedan od uslova pristupanja fondovima finansijske pomoći EU - izjavio je Dušan Puača, predsednik Regionalne privredne komore Kragujevca.

On je dodao da samo udruživanjem i zajedničkim nastupom, samim tim i većim tržištem i organizovanijom ekonomijom, ta regija može biti konkurentna na tržištu direktnih stranih investicija.

Potpisnice ove strategije su regionalne privredne komore Kragujevca, Požarevca, Užica, Kraljeva, Kruševca, opštine Paraćin, Knić, Despotovac, Aranđelovac, Požarevac, Kraljevo, Užice, Rača, Veliko Gradište, Lapovo, Rekovac, Topola, Svilajnac i Grad Kragujevac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.