NavMenu

Pola milijarde dinara za bespovratnu pomoć privrednicima - Usvojen Državni program obnove privredne delatnosti posle poplava

Izvor: Beta Ponedeljak, 29.12.2014. 15:12
Komentari
Podeli
Vlada Srbije usvojila je Državni program obnove privredne delatnosti na području koje je bilo poplavljeno u maju, a za potrebe obnove i podsticaja privredne delatnosti iz državnog budžeta izdvojeno je pola milijarde dinara.

Kancelarija Vlade za pomoć i obnovu poplavljenih područja je danas saopštila da taj program predviđa davanje bespovratne novčane pomoći mikro i malim privrednicima na poplavljenom području, koji su 31. maja imali do 50 zaposlenih.

Iznos bespovratne pomoći se utvrđuje u odnosu na broj zaposlenih i može iznositi od 240.000 do 600.000 dinara.

Program su danas privrednicima u Obrenovcu predstavili ministar privrede Željko Sertić i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

Blagojević je rekao da Državni program obnove privredne delatnosti podrazumeva dodelu bespovratne pomoći mikro i malim preduzećima zbog procene da je njima pomoć najpotrebnija. On je objasnio da će sredstva biti data za objekte, za rad i robu uništenu poplavom.

- Procena je da će samo za privredu u Obrenovcu biti izdvojeno oko 180 miliona dinara iz budžeta, što je 1,5 mil EUR, a ako se uzme u obzir i pomoć privredi iz fondova Evropske unije, onda će ukupna pomoć iznositi oko 2 mil EUR - rekao je Blagojević.

On je dodao da je do sada za obnovu Obrenovca namenjeno šest milijardi dinara, od čega je za pomoć porodicama čiji su objekti oštećeni u poplavama, država obezbedila oko dve milijarde dinara.

Sertić je rekao da očekuje da će 700 preduzeća dobiti jednokratnu pomoć na osnovu usvojenog državnog programa.

On je podsetio da je posle poplava Vlada donela nekoliko programa, između ostalog i poseban program od milijardu dinara, putem koga su preduzeća pogođena poplavama mogla da zatraže sredstva i povoljne dugoročne pozajmice preko Fonda za razvoj.

- Za tu namenu, na osnovu aplikacija preduzeća i privrednika iz Obrenovca, izdvojeno je oko 100 miliona dinara - rekao je Sertić.

Ambasada Norveške je kroz program "Finansijska podrška za sektor MSPP u Obrenovcu nakon poplava" izdvojila pola miliona evra.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag je u razgovoru s privrednicima Obrenovca rekao da je Norveška dala 4 mil EUR za rekonstrukciju javnih objekata, i pomagala pri pokretanju poljoprivredne proizvodnje u područjima koja su bila poplavljena. On je istakao da će Norveška sa još pola miliona evra pomoći malim privrednicima Obrenovca.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković je zahvalio vladama Srbije i Norveške za pomoć.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.