NavMenu

Raspisan tender za projekat sa studijom opravdanosti mosta na Dunavu kod Bačke Palanke

Izvor: Dnevnik Petak, 26.12.2014. 08:41
Komentari
Podeli

Na sajtu Javnog preduzeća "Putevi Srbije" 24. decembra objavljena je javna nabavka br. 107 u 2014. godini, a reč je o pozivu za podnošenje ponuda za projekat sa studijom opravdanosti mosta na Dunavu kod Bačke Palanke s prilozima.

Procenjena vrednost te javne nabavke je 41 milion 250 dinara, bez PDV-a.

U pozivu za izradu projekta, između ostalog, kaže se da je most, deo državnog puta prvog B reda br. 19 (M-18), veza s državnim putem br. 12 Neštin – Erdevik – Kuzmin – državna granica s BiH (granični prelaz Sremska Rača). Prostornim planom područja posebne namene Fruške gore naveden je pravac pružanja mosta preko Dunava kod Bačke Palanke kao sastavni deo državnog puta, a opština Bačka Palanka radi Plan detaljne regulacije. U pozivu JP "Putevi Srbije" kaže se da, pošto je već izrađena projektna dokumentacija za put od Erdevika do Neština, s elementima državnog puta, idejnim rešenjem za most treba predvideti priključak s južne strane reke Dunav na taj put, dok se sa severne priključak vrši na državni put, deonica Bačka Palanka – Novi Sad, na postojeću obilaznicu kod Bačke Palanke.

Od projektanta se, između ostalog, traži da položaj mosta (koji na desnoj obali premošćuje reku kod Neština, povezuje Bačku i Srem), ostvari najkraću moguću komunikaciju između naseljenih mesta s minimalnom potrebom za eksproprijacijom zemljišta. Dužina trase puta zajedno s mostom i prilaznim konstrukcijama orijentaciono iznosi oko 3.600 metara, dok je dužina samog mosta približno oko 1.600 metara.

– To je za nas bitan momenat jer smo nešto više od godine mnogo radili da bi se došlo do projektne dokumentacija koja jedina nedostaje, a nadamo se da će posle 30 dana, koliko je otvoren tender, toliko željeni most u ovom delu Bačke i Srema dobiti i projekat, a potom bi počela i gradnja – kaže zamenik predsednika opštine Bačka Palanka Bojan Radman.

– Pošto se od nadležnih čulo da, na primer, za projektnu dokumentaciju najavljenog tunela kroz Frušku goru treba dve godine, vidi se da je taj deo posla oko izgradnje novog mosta kod Bačke Palanke relativno brzo urađen, a naša lokalna samouprava sve svoje preuzete obaveze servisira na vreme.

Da li će graditi Kinezi?

Kada će se i da li će se taj most uskoro graditi – a nalazi se u svim bitnim planskim dokumentima – ostaje da se čuje već za koji mesec, ali je izvesno da je izradom projekta ta investicija sve bliža realizaciji. Kineski neimari, koji su ovih dana završili jedan od beogradskih mostova, očito su zainteresovani za gradnju i ovog, kao i svakog drugog mosta preko velike reke. Jer, kako "Dnevnik" nezvanično saznaje, postojalo je interesovanje potencijalnih izvođača radova o stepenu urađene dokumentacije, bez koje nema ni početka gradnje bilo kojećuprije pa ni ove na Dunavu, koja je od regionalnog i državnog značaja. Da li će most graditi Kinezi ili neko drugi – ovde kažu da je najbitnije izgraditi tu saobraćajnicu koja će biti najkraća veza ovog dela Bačke sa Sremom, ali i BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.