NavMenu

Banke u Srbiji raspolažu sa 27,5 mlrd EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 25.12.2014. 13:58
Komentari
Podeli
Banke u Srbiju u oktobru su raspolagale sa ukupno 27,5 milijardi evra, odnosno 3.272 milijarde dinara i sa dovoljno sredstva za obnavljanje kreditne aktivnosti, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Prema podacima objavljenim na sajtu NBS, u pasivi banaka najveći deo činili su devizni depoziti, koji su u oktobru vredeli 10,23 mlrd EUR, dok su kapital i rezerve iznosili oko 5,1 mlrd EUR.

U pasivi banka ostale pozicije činila su 4,4 miljarde evra, obaveze prema inostranstvu 3,6 milijardi, depoziti po viđenju 2,1 mlrd EUR, dinarski štedni i oročeni depoziti 1,56 mlrd EUR i depoziti države 451 mil EUR.

Od ukupne svote novca i kapitala kojom su raspolagale, malo više od jedne trećine odnosno 9,2 mlrd EUR banke su plasirale kao kredite privredi, malo više od jedne petine ili š6 mlrd EUR kao kredite stanovništvu.

Iznosi koje su banke imale u depozitima kod Narodne banke Srbije bili su 4,1 mlrd EUR, u kreditima koji su odobreni državi 4 mlrd EUR, a na ostalim pozicijama bilo je 3,85 mlrd EUR.

NBS je navela da su mesečne promene kod pojedinih pozicija aktive banaka ukazuju na promene u poslovnim politikama banaka (na primer više kredita privredi ili stanovništvu), dok kod pojedinih pozicija pasive ukazuju na promene u izvorima za finansiranje kreditnih aktivnosti.

Na osnovu promena u vrednosti depozita može se pratiti likvidnost pojedinih ekonomskih sektora, kao i neke promene u finansijskom ponašanju.

Na primer, navela je NBS, u oktobru su, u poređenju na septembar, druga preduzeća (bez javnih) smanjila vrednost depozita po viđenju za 8,6 milijardi dinara, deviznih depozita za 4,6 milijardi dinara, dok su povećala iznos za 12,2 milijarde dinara na dinarskim štednim i oročenim depozitima.

Javna preduzeća su u oktobru u bankama na računima imala ukupno 58,4 milijarde dinara, a ostala preduzeća 414,9 milijardi dinara.

Dalji rast bankarskog sektora u Srbiji u 2015. godini zavisiće od: povećanja vrednosti depozita stanovništva i privrede, povećanja vrednosti kapitala postojećih banaka i ulaska novih banaka u Srbiju, navela je NBS.

Centralna banka je dodala da je za prenos pozitivnih efekata na realni sektor, još važnije od rasta bilansne sume banaka, jeste obnavljanje rasta kreditne aktivnosti.

U ovom trenutku banke imaju više nego dovoljno slobodnih sredstava, ocenila je NBS, pošto je u oktobru 37,72% aktive banaka bilo likvidno.

NBS je istakla da iskorišćenost paketa državnih subvencija u 2014. godini ukazuje da potencijal za finansiranje privrede postoji, ali da su kriterijumi banaka u smislu spremnosti za preuzimanje rizika izuzetno visoki i nedostatak da kvalitetne" tražnje predstavlja glavni ograničavajući faktor rasta kreditne aktivnosti, pogotovo u sektoru privrede.

Dodaje se da, imajući u vidu navedeno, promena percepcije rizičnosti plasiranja sredstava, pre svega privrednim društvima u Srbiji, može se pokazati ključnim faktorom rasta kreditne aktivnosti bankarskog sektora.

- S tim u vezi, neophodno je istaći da će zaustavljanje daljeg rasta problematičnih kredita (kredita u docnji) i rešavanje njihovog postojećeg nivoa biti preduslov za dalji kreditni rast - procenila je NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.