Izvor: Tanjug | Sreda, 24.12.2014.| 17:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta je potrebno učiniti da se reše ekološki problemi?

Donošenje i sprovođenje akcionog plana kao i ponovno pokretanje Fonda za zaštitu životne sredine, osnovni su preduslovi da bi u narednoj godini mogao da se unapredi sistem zaštite životne sredine, rečeno je danas na predstavljanju CEDEF vodiča koji se odnosi na upravljanje komunalnim i industrijskim otpadom.

Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Branislav Blažić rekao je da se iduće godine očekuje donošenje akcionog plana za rešavanje problema u toj oblasti, kojim će biti definisano šta sve treba da se uradi da bi se najzad rešilo stanje u oblasti zaštite životne sredine.

- To je važna oblast, koja je u zoni interesovanja i građana i javnosti, a čeka nas otvaranje poglavlja 27 i ne možemo pred Evropu da izađemo toliko nespremni - rekao je Blažić.

On je kazao da ne bi trebalo da se oslanjamo isključivo na sredstva iz evropskih fondova, već da se moramo potruditi da sami sebi pomognemo.

Načelnik inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Pantelić rekao je da je neophodno da se sagledaju realne mogućnosti kako možemo upravljati otpadom u Srbiji sa onim sredstvima sa kojima trenutno raspolažemo.

- U budućnosti ćemo ovu oblast kreirati tako da ona bude mnogo bolja nego što jeste - rekao je Pantelić.

Načelnik Odeljenja za upravljanje otpadom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Radmila Šerović ukazala je da je neophodno da se izradi dobar akcioni plan i da država stvori uslove da se on valjano i sprovede.

Ona je kazala da je neminovna revizija Strategije o upravljanju otpadom, kako bi se sagledali problemi i napravile akcije koje moraju biti usmerene ka primerima dobre prakse.

Šerović je ukazala da su neophodne i izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom.

Ona je rekla i da je važno da postoji institucija za uspostavljanje finansijskih instrumenata, nezavisno od toga da li će se zvati Fond za zaštitu životne sredine ili nekako drugačije, i da bez toga nećemo uspeti da unapredimo sistem i započnemo implementaciju akcionog plana.

Šerović je zamolila donosioce odluka da se što pre donesu izmene zakona o upravljanju otpadom i omogući formiranje fonda, odnosno novog sistema finansiranja u narednom periodu.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da je saradnja sa nevladinim sektorom u pogledu rešavanja ekoloških problema veoma važna kako bi se sprovelo sve što je potrebno i planirano.

Kako je kazao, sledeći posao kome će sektretarijat u Beogradu posvetiti pažnju biće rešavanje pitanja otpadnih voda.

Učesnici konferencije ukazali su da je Srbija u ozbiljnom zaostatku u ovoj oblasti, da ona nije jednostavna i da sve karike u lancu moraju da budu uključene. Takođe su ukazali da je važno i da kompanije posluju odgovorno i da brinu o životnoj sredini.

Administracija, kako kažu, mora da uloži veći napor da bi se uredilo stanje u ovoj oblasti.

Savetnik Predsednika PKS za životnu sredinu Siniša Mitrović rekao je da je saradnja civilnog sektora i poslovnih udruženja važna budući da oni zajedno mogu da "razmrdaju" i podstaknu institucije.

On je kazao da sledeće godine Srbiju u toj oblasti čekaju važne obaveze, pre svega, u procesu evropskih integracija i poglavlja 27, a potrebna je dobra sakupljačka infrastruktura, kao i da se reši pitanje istorijskog otpada.

PKS je juče Vladi Srbije predala paket mera koje bi trebalo sprovesti, a koje se odnose na stanje u oblasti ekologije, dodao je Mitrović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.