Izvor: eKapija | Ponedeljak, 29.12.2014.| 13:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

PAMTIĆU U 2014: Stanka Pejanović

Stanka Pejanović
Stanka Pejanović, magistar ekonomskih nauka, od novembra je direktorka "Gorenje" d.o.o. Beograd, kompanije koja je u 2014. godini rangirana na 5. mestu po obimu izvoza iz Srbije.

Pre toga je, kao iskusan stručnjak u maloprodaji, 20 godina dugu profesionalnu karijeru posvetila građenju trgovačkih brendova "Roda" i "Mercator". Stanka Pejanović je na mesto generalne direktorke "Gorenja" došla sa pozicije članice Uprave "Grupe Mercator", odgovorne za poslovanje "Mercator"-a na tržištima Jugoistočne Evrope i pozicije generalnog direktora društva "Mercator–S".

Pitali smo Stanku Pejanović, šta je prema njenom mišljenju obeležilo 2014. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Regionalna solidarnost u saniranju posledica majskih poplava ostavile su na mene najjači utisak. Solidarnost država, snaga i želja građana i kompanija da što pre pruže pomoć nastradalima u poplavama još jedan su dokaz čvrste povezanosti regije.

PROMAŠAJ GODINE

- Najavljeno odustajanje od gradnje gasovoda Južni tok. Za Srbiju je to bila prilika za razvoj gasne infrastrukture, otvaranje novih radnih mesta, priliv novca od tranzitnog gasa i trajnije rešavanje energetske stabilnosti.

LIČNOST GODINE

- Stefan Velja učenik koji je sa 18 godina dobitnik međunarodne nagrade Eureka za patent kojim se razbija tromb. Za nas kao društvo je važno da država i kompanije na vreme prepoznaju talente, ulože u njihov dalji rad i razvoj.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Usvajanje novog Zakona o radu u julu ove godine. Zakon o radu predstavlja prvi korak u pravcu ostvarivanja novih ekonomskih i strukturnih reformi. Time su stvoreni dobri uslovi za privlačenje novih investicija, podizanje konkurentnosti u poslovanju kompanija koje su već prisutne na tržištu i pokretanje procesa novih zapošljavanja.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Smanjenje plata zaposlenima u školstvu i zdravstvu. Zaposleni u te dve grane predstavljaju osnovu društva koje brine o sadašnjosti i budućnosti kako mladih tako i društva u celini.

ŠTA OČEKUJETE U 2015. GODINI?

- Bolje uslove za rad i život u Srbiji. Pokrenute reforme treba da pokažu prve znake boljitka već u 2015, ali od nas samih zavisi da li će nam zaista biti tako.
Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.