Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 22.12.2014.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemci grade tri minihidroelektrane u Vrnjačkoj Banji - "EES Group" će uložiti 60 mil EUR

Sa potpisivanja ugovora (Foto: vrnjackabanja.gov.rs)
Opština Vrnjačka Banja i nemačka kompanija "EES Group" sklopili su danas sporazum o izgradnju tri minihidrocentrale u Vrnjačkoj Banji, u koje će biti uloženo oko 60 mil EUR.

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji za korišćenje obnovljivih izvora energije i hidroenergetskog potencijala na teritoriji te opštine, predviđa izgradnju tri minihidroelektrane na Zapadnoj Moravi, ukupne snage od 26 megavata (MW).

Sporazum su potpisali direktor slovenačke ispostave "EES Group" Boštjan Župančič i predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

- Realizacija investicije počinje odmah posle Nove godine - najavio je Župančić i dodao da će domaće građevinske i ostale kompanije, od ukupne vrednosti posla (60 mil EUR), moći da dobiju posao vredan oko 45 mil EUR.

On je najavio da "EES Group" planira da do kraja 2017. godine u nekoliko opština u Srbiji - Kraljevu, Prijepolju i Ćićevcu, izgradi još 18 malih hidroelektrana, u koje će uložiti 29 mil EUR.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović ukazao je da će ovaj projekat doprineti zaposlenju novih radnika i angažovanju domaćih kompanija, poboljšanju energetske bezbednosti tog kraja i da će pomoći Vrnjačkoj Banji da se još bolje pozicionira na investicionoj mapi Srbije i Evrope.

Procena ukupne vrednosti ulaganja u ove tri elektrane, pre detaljnog projektog rešenja, je između 2,3 i 2,7 EUR po vatu instalisane snage. Najavljeno je da će u tri hidroelektrane trajno biti zaposleno osam radnika i da će ukupna godišnja proizvodnja struje iz tih postrojenja iznositi 125 gigavat časova.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma, ukazao je na dobru saradnju Srbije i Nemačke u energetici.

On je dodao kako očekuje da Srbija može da poveća iskorišćenje obnovljivih izvora energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.